NICOSIA - De Grieks-Cyprioten hebben zaterdag tijdens een referendum het herenigingsplan voor Cyprus afgewezen met 75 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de eerste prognoses, aldus de lokale tv-zenders.

Het plan van de Verenigde Naties moest een einde maken aan de dertig jaar durende verdeling van het eiland tussen een Turks en Grieks deel. "We voorspellen dat 75 procent van de kiezers tegen stemde", aldus een commentator voor Mega Channel. De afwijzing betekent dat alleen de Grieks-Cyprioten op 1 mei kunnen toetreden tot de Europese Unie.

Turkse Cyprioten voor herenigingsplan

De Turks-Cyprioten hebben zaterdag tijdens een referendum over hereniging van het eiland Cyprus met 60 procent voor het plan gestemd. 40 Procent stemde tegen. Dat blijkt uit de eerste prognoses.

Reactie Europese Commissie

De Europese Commissie "betreurt diep" dat de Grieks-Cyprioten bij het referendum zaterdag het VN-vredesplan voor Cyprus hebben verworpen. Dit blijkt uit een in Brussel uitgegeven verklaring. De commissie zegt tevens bereid te zijn het Turks-Cypriotische 'ja' te belonen.