BAGDAD/TIKRIT - Door geweld in het bezette Irak zijn zaterdag bij diverse incidenten weer tientallen doden gevallen. Zeker 25 Iraki's en zeven Amerikaanse militairen kwamen om het leven.

In Bagdad zijn zaterdag zeker veertien mensen omgekomen toen een aantal raketten of mortiergranaten insloeg op een markt in de sjiitische wijk Sadr-City. Dit hebben ooggetuigen en ziekenhuisbronnen gemeld.

Zeker 36 mensen raakten gewond. Het is onduidelijk wie de projectielen heeft afgevuurd. Ooggetuigen zeiden dat zeker twee projectielen op een kippenmarkt terechtkwamen in Sadr-City, een bolwerk van de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr, die door de Amerikaanse troepen wordt gezocht.

Boze bewoners van de wijk hielden bloedende lichaamsdelen van slachtoffers voor tv-camera's omhoog en beschuldigden de Verenigde Staten ervan de markt vanuit helikopters te hebben beschoten. Het Amerikaanse leger, dat vaak wordt beschuldigd van aanvallen, zei niet te weten wie verantwoordelijk is voor de aanslagen.

Bomexplosie

Zeker veertien Iraakse buspassagiers zijn zaterdag om het leven gekomen door een bomexplosie. Minstens twaalf personen raakten gewond, aldus een ziekenhuisarts in de stad Iskandaria. De bus was onderweg naar Bagdad toen nabij de plaats Haswa, 50 kilometer van de hoofdstad, een bom langs de kant van de weg tot ontploffing werd gebracht.

Tikrit

In Tikrit, voormalige thuishaven van ex-dictator Hussein, vielen zaterdag ook zeker vier doden door een aanslag met een autobom. De aanslag had plaats vlakbij een Amerikaanse basis, de doden zijn Iraakse politieagenten. Ook de meeste gewonden, in totaal zeker zestien mensen, zijn agenten, zo liet de lokale politie weten.

Amerikaanse slachtoffers

Door een raketaanval op een basis van het Amerikaanse leger bij de plaats Taji, ten noorden van Bagdad, zijn zaterdag vijf militairen om het leven gekomen. Zes Amerikanen raakten gewond. Dit heeft een woordvoerster van het leger bekendgemaakt. Ook bij de stad Kut zijn zaterdag twee Amerikaanse militairen gedood toen hun konvooi werd aangevallen. Dit meldde een lokale politiechef.

Meer troepen

De bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Irak, John Abizaid, denkt dat het nodig is meer troepen naar Irak te sturen. De generaal vreest dat de veiligheid na de machtsoverdracht in Irak op juni verder verslechtert. Abizaid zei dit een interview met The New York Times van zaterdag.

De generaal zei dat hij waarschijnlijk meer troepen zal vragen dan de 135.000 militairen die nu in Irak zijn ingezet. Hij stelde dat waarschijnlijk meer eenheden nodig zijn als Spanje, Honduras en de Dominicaanse Republiek hun militairen hebben teruggetrokken en de training van Iraakse veiligheidstroepen nog niet is voltooid.

De stafchef van het Amerikaanse leger, Richard Myers, zei eerder deze week al dat de toestand in Irak ernstig is en dat het Pentagon eenheden naar Irak moet sturen als Abizaid daarom vraagt. De VS hadden al eerder besloten de termijn van 20.000 militairen met negentig dagen te verlengen.