AMSTERDAM - In Amsterdam gaan studenten van Marokkaanse afkomst op vier scholen les geven over de Tweede Wereldoorlog aan vmbo-leerlingen. Het initiatief is van de gemeente Amsterdam, die hiermee hoopt deze scholieren meer bewust te maken van de gebeurtenissen in en de gevolgen van de oorlog. Volgens de gemeente kunnen vooral deze vmbo-leerlingen zich moeilijk een voorstelling maken van de gevoeligheden die hiermee vandaag de dag nog gepaard gaan.

Directe aanleiding is de verstoring van de 4 mei herdenking vorig jaar door allochtone jongeren op verschillende plaatsen in Amsterdam, zo maakte de gemeente zaterdag bekend. "Onder de vmbo-leerlingen bevindt zich ook een groep, vooral Marokkaanse scholieren, die zich sterk identificeert met de problemen in het Midden-Oosten en niet in staat blijkt te zijn de Palestijns-Israëlische kwestie te scheiden van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog", aldus de gemeente.

Praktijkonderwijs

Naast het vmbo richt de gemeente zich ook op het praktijkonderwijs voor moeilijk lerende kinderen. In het praktijkonderwijs krijgen de leerlingen in de regel geen geschiedenisles. Amsterdam vindt het van groot belang ook hier in te zetten op een "gemeenschappelijk historisch besef".

In de lessen aan deze scholieren en aan de vmbo-leerlingen komt naast de jodenvervolging de rol van Marokkanen, Surinamers en Antillianen in het verzet en het conflict tussen Israël en de Palestijnen aan de orde. "Door het koppelen van lesstof over WOII en voor leerlingen herkenbare begrippen als 'vernedering', 'respect' en 'meelopen' leren zij inzien wat de consequenties van discriminatie en antisemitisme in het Amsterdam van nu kunnen zijn."

Onderzoek

De gemeente onderzoekt de gedragsverandering van de leerlingen en de context waarin discriminatie en antisemitisme in de klas plaatsvindt. Ook de straattaal van de Amsterdamse jongeren wordt hierbij onderzocht. Eind juli maakt de gemeente de onderzoeksresultaten bekend.

De lessen zijn onderdeel van het scholenproject 'Tweede Wereldoorlog in perspectief'. Andere initiatieven op scholen zijn onder meer een themaweek over tolerantie en een reis naar het voormalige concentratiekamp Auschwitz.

Ook het Verzetsmuseum doet mee met een tentoonstelling over Marokko tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Marokkaanse jongerenorganisatie MO stelt een reizende expositie samen voor roc's en vmbo-scholen. Deze tentoonstelling gaat over de militaire bijdrage van Marokko aan de geallieerden.