DELFT - Prins Johan Friso, tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus, is zaterdag in Delft getrouwd met Mabel Wisse Smit. Het paar was gelukkig, de bruid prachtig, Delft aardig oranje gekleurd en de orde van dienst voorzien van een kroontje.

Toch werd de bruidegom door zijn ene woordje "ja" op het stadhuis meteen beduidend minder koninklijk. Doordat hij zonder parlementaire toestemming trouwde, verloor hij zaterdag het lidmaatschap van het Koninklijk Huis, zijn plek in de lijn van troonsopvolging en ook zijn titel Prins der Nederlanden.

Persoonlijke titel

Johan Friso houdt de titel van Prins van Oranje-Nassau als persoonlijke titel (dus niet erfelijk) met het predikaat Koninklijke Hoogheid. Hij kreeg wel de erfelijke titel graaf en de geslachtsnaam 'Van Oranje-Nassau van Amsberg'. Kinderen uit zijn huwelijk worden graaf (gravin) van Oranje-Nassau. Mabel wordt door haar huwelijk niet van adel. Volgens gebruik kan ze echter worden aangeduid met de titel en het predikaat van haar echtgenoot.


Bruid Mabel Wisse Smit omschrijft de trouwjurk die ze draagt als ‘klassiek met een knipoog’

Bruid en bruidegom vertrokken om 10.00 uur vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag. Een Rolls-Royce Silver Wraith Limousine Landaulette uit 1958 bracht het paar naar Delft, waar honderden belangstellenden zich voor het stadhuis aan de Markt hadden verzameld en het stel hartelijk verwelkomden. De bruid verraste in haar sneeuwwitte, stijlvolle en vrolijke trouwjapon van het Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf.

Stadhuis

In het stadhuis woonden zo'n vijftig gasten het burgerlijk huwelijk bij. Burgmeester Hein van Oorschot verwees naar de ellende die het paar vorig jaar heeft moeten doorstaan, doordat de bruid contacten onderhield met de topcrimineel Klaas Bruinsma. "Daarbij doel ik op de gevoelens van verdriet en onmacht, die u hebt gehad in de periode op weg naar deze mooie dag. Die gevoelens maakten pijnlijk duidelijk hoezeer publieke figuren tot object worden van maatschappelijke aandacht en soms van mediajacht."

Kerk

De prins en zijn omstreden bruid konden ook op heel wat gejuich van omstanders rekenen tijdens hun rit van het stadhuis naar de kerk, waar ook dominee Ter Linden de voorbije narigheid niet uit de weg ging: "En er zijn, door de loop der gebeurtenissen, vele wateren als een stortvloed over jullie heengegaan. Maar als één ding ons duidelijk is geworden, dan is het wel, dat jullie liefde hecht is, en dat zij bestand bleek tegen wat er over jullie heen kwam. Ja, zij is er eerder sterker door geworden."

Veel oog was er ook voor het geluk dat mensen ondervinden als ze elkaar hebben gevonden. Toen de prins de ring niet om de vinger van zijn vrouw kon krijgen, was er vrolijkheid. Vertedering om de zich soms zichtbaar stierlijk verveelde en later wild met bloemblaadjes strooiende bruidskinderen.

Gasten

Opvallende gasten bij het huwelijk waren koning Harald van Noorwegen, peetvader van de bruidegom, en prins Bernhard (92), die zich na emoties bij de dood en uitvaart van prinses Juliana aardig herpakt leek te hebben. Ook premier Balkenende was van de partij, ondanks zijn harde woorden vorig jaar over de opstelling van het paar in de Bruinsma-affaire.


Opvallende gast was prins Bernhard (92), die na de dood van prinses Juliana aardig leek te zijn hersteld

Afwezig was onder anderen prinses Margarita, die ook weinig omgang heeft met het paar. De prinses heeft weliswaar ruzie met haar eigen familie om haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn, maar in het herstel van haar relaties met de Oranjes lijkt schot te zitten. De toekomst van haar huwelijk met Edwin zou er minder rooskleurig uitzien.

Gecollecteerd

Aan het einde van de dienst werd op verzoek van het kersverse echtpaar gecollecteerd voor de bestrijding van aids, tuberculose en malaria. "Tijdens de duur van deze dienst zijn er duizend mensen aan deze ziekten overleden terwijl deze aandoeningen toch bestreden kunnen worden", aldus Ter Linden.

Déjeuner

Na de dienst keerde het bruidspaar terug naar Paleis Noordeinde voor een 'déjeuner' met de gasten. Inmiddels hadden ook enkele honderden internetters het paar een hart onder de riem gestoken via de speicale felicitatiesite van de Rijksvoorlichtingsdienst (www.koninklijkhuis.nl). "Na regen komt zonneschijn", schreef iemand. Een ander adviseerde zo snel mogelijk te vergeten "wat achter u ligt".