PEKING - Bij de explosie in het Noord-Koreaanse Ryongchon zijn zeker 154 doden gevallen. Een overheidsfunctionaris die ter plekke de hulpverlening coördineert, heeft dit zaterdag bevestigd, meldde het Chinese persbureau Xinhua. De functionaris liet weten dat 76 van de doden 'leerlingen' waren.

Volgens Xinhua vielen er zeker 1300 gewonden. Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie, Eigil Sorensen, die eerder in het rampgebied was, meldde zaterdag dat er voorzover bekend nog slechts vijf mensen vermist werden. Dit zou betekenen dat het dodental van 154 niet meer fors zal stijgen.

Verwoest

Sorensen zei ook dat het hele gebied rond het station van Ryongchon volledig verwoest was. Ook een woordvoerder van het Rode Kruis meldde dat er in een straal van enkele honderden meters niets meer overeind stond.

Hulporganisaties

Het Rode Kruis bevestigde zaterdag het dodental van 154. Eerder meldde de organisatie dat er zeker 1200 mensen verwondingen hebben opgelopen door de explosie die waarschijnlijk is ontstaan nadat goederenwagons geladen met kunstmest en olie in aanraking kwamen met elektriciteit.

Intussen zijn zaterdag afgevaardigden van hulporganisaties en buitenlandse diplomaten op de plaats van de ramp aangekomen. Het sterk geïsoleerde Noord-Korea heeft gezegd internationale hulp te accepteren.