HILVERSUM/WASHINGTON - Mortieraanvallen horen bij de risico's die de Nederlandse militairen in het zuiden van Irak lopen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell gezegd in een interview dat RTL Nieuws zaterdag uitzendt.

"Er bestaat een algemeen veiligheidsrisico in heel Irak. In het zuiden, in de provincie Al Muthanna is de dreiging niet bijzonder hoog. Dat betekent niet dat incidenten zoals mortieraanvallen niet kunnen voorkomen", zegt Powell.

In Al Muthanna zijn 1300 Nederlandse militairen gelegerd. Het grootste Nederlandse kamp bij As Samawah lag deze week voor het eerst onder vuur. Een mortiergranaat ontplofte op de basis, maar richtte geen schade aan.

Verlenging

Komende maand neemt het kabinet een beslissing over een eventuele verlenging van de Nederlandse missie. Powell zegt dat hij het zou "waarderen" als de Nederlanders langer blijven. Meer troepen zijn "natuurlijk welkom", voegt hij daar aan toe. Verder bedankt Powell Nederland voor zijn bijdrage aan de pogingen tot nu toe om Irak te stabiliseren.