DEN HAAG - De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft kinderdagverblijven opgeroepen een bepaald soort speelhuisjes buiten gebruik te stellen. Volgens de instelling zijn de speeltoestellen gevaarlijk omdat kinderen tijdens het spelen met hun kleding of een koord kunnen blijven haken aan een onderdeel van het toestel, waardoor ze mogelijk kunnen stikken.

Bij een ongeval in een kinderdagverblijf in Goes kwam eind maart een tweejarig meisje op deze manier om het leven. Het gaat om een vierkant huisje waaraan een trapje en een glijbaan zijn bevestigd. De toestellen zijn gemaakt door meubelbedrijf Bert Veerkamp uit Purmerend.

Uit een onderzoek van de VWA bleek dat spelende kinderen met een kledingstuk of koord aan een opening in de glijbaan kunnen blijven hangen.

Touw

Volgens de politie is het meisje uit Goes met zogenaamde loopblokken, met daaraan touwen, de glijbaan opgegaan. Bij het eraf glijden, bleef een blok haken en het touw kwam om haar nek terecht waarna ze zichzelf wurgde. Het kind werd vervolgens niet meteen opgemerkt omdat de glijbaan een opstaande kant heeft en zij in de glijbaan lag. Het kind werd bewusteloos aangetroffen. Personeel van de speelzaal en ambulancemedewerkers probeerden het meisje te reanimeren maar ze overleed later in het ziekenhuis.

Aansprakelijk

De ouders van het slachtoffertje laten uitzoeken of ze de gemeente Goes aansprakelijk kunnen stellen voor falend toezicht in de speelzaal. De VWA heeft vierhonderd kinderdagverblijven en peuterspeelzalen die de speelhuisjes gebruiken voor de toestellen gewaarschuwd.

"Dringend wordt geadviseerd het speelhuis zo snel mogelijk buiten gebruik te stellen", stelt de VWA. "Het toestel kan uitsluitend weer in gebruik genomen worden na afdoende aanpassing en keuring." De fabrikant adviseert zijn klanten via brieven en op de website van het bedrijf om de glijbanen buiten gebruik te stellen door deze te verwijderen of te blokkeren.