NICOSIA - Zaterdag 24 april zal hoe dan ook in de Cypriotische geschiedenisboeken komen. Beide gemeenschappen kunnen zich in een referendum uitspreken over een herenigingsplan. Als dat lukt, verdwijnt de muur die het eiland in twee stukken deelt en mag een herenigd Cyprus op 1 mei naar de Europese Unie. Het zal erom spannen.

In de jaren '60 braken gewelddadigheden uit tussen beide groepen. In 1974 bezette Turkije het noorden van het land en riep er later een internationaal niet-erkende republiek uit. Sindsdien is het eiland, via de Green Line ook letterlijk verdeeld. De toetredingsdatum van 1 mei voor Cyprus heeft geleid tot vredesoverleg, zodat een herenigd eiland onder Europese vlag komt.

De leiders van Grieks- en Turks-Cyprus hebben het VN-plan voor hereniging echter al verworpen. De Grieks-Cyprioten stemmen waarschijnlijk tegen, hoewel het aantal tegenstanders in opiniepeilingen deze week met de dag afnam. De Turks-Cyprioten zijn positiever, over het algemeen willen ze graag bij de Europese Unie om uit hun economisch isolement (lees: armoede) te komen.

Grieks-Cyprus noemde het 9000-pagina's tellende vredesplan van Kofi Annan oneerlijk. Velen vinden dat te weinig in en na 1974 gevluchte Grieks-Cyprioten terugmogen naar hun geboortegrond in het noorden. Bovendien zou te weinig worden gedaan aan sinds 1974 massaal toegestroomde Turken uit Turkije. Volgens sommige statistieken wonen in het noorden nu meer Turken dan Turks-Cyprioten. Turks-Cyprus leunt financieel zwaar op Ankara. Dat zit met de kwestie in zijn maag, omdat Turkije zelf ook graag bij de EU wil.

Als een van beide gemeenschappen 'nee' zegt tegen het VN-plan, komt Grieks-Cyprus op 1 mei bij de Europese Unie, mag het noorden niet mee en blijft de muur staan.