DEN HAAG/DELFT - Prins Johan Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus, verruilt zaterdag zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis voor een leven aan de zijde van Mabel Wisse Smit. Het tweetal trouwt tussen half elf en elf uur op het stadhuis van Delft.

Omdat het bruidspaar door de problemen over de contacten van Mabel met drugsbaron Klaas Bruinsma geen toestemming voor het huwelijk heeft gevraagd aan het parlement, valt Johan Friso met zijn jawoord uit de lijn van troonopvolging.

Het paar vertrekt om tien uur per auto vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag naar Delft, waar burgemeester Hein van Oorschot het paar voor de wet in de echt verbindt. Dan gaat het echtpaar met de auto naar de nabij gelegen Oude Kerk, waar dominee Carel ter Linden het huwelijk inzegent. Daarna gaat het stel terug naar Paleis Noordeinde voor een lunch.

Op het stadhuis zijn ongeveer vijftig gasten, in de kerk circa . Het paar heeft vooral familie en persoonlijke vrienden en relaties uitgenodigd. Koningin Beatrix ziet daarom maar één 'collega' op de trouwpartij: koning Harald van Noorwegen, die peetvader van de bruidegom is.

Ook premier Balkenende is uitgenodigd, ondanks zijn harde woorden over het paar vorig jaar nadat hem was gebleken dat het feiten over contacten van Mabel met Klaas Bruinsma had verzwegen.