WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben de economische sancties tegen Libië vrijdag gedeeltelijk opgeheven. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis meegedeeld.

De VS willen wel controle houden over de export van goederen die mogelijk voor militaire doeleinden zijn bestemd omdat het land nog steeds op de lijst staat van landen die het terrorisme steunen. Rechtstreeks vliegverkeer tussen beide landen is nog niet toegestaan, zo blijkt uit de bekendmaking van het Witte Huis.

Toetreding

De Verenigde Staten openen een verbindingskantoor in de Libische hoofdstad Tripoli. Zij gaan proberen de handel met Libië te bevorderen. Zij zullen ook hun bezwaren tegen de toetreding van het land tot de Wereldhandelsorganisatie WTO opgeven.

De Amerikaanse regering heeft het land van kolonel Kadaffi geschrapt uit de Iran-Libië Sanctie Wet. Die wet stond Amerika toe buitenlandse oliebedrijven te straffen die meer dan 20 miljoen dollar per jaar investeren in de oliesector van een van beide landen.

Ontmantelen

De relatie van Libië met het Westen is sterk verbeterd sinds het regime in Tripoli vorig jaar aankondigde zijn massavernietigingswapens te ontmantelen. Het land heeft zijn overgebleven nucleaire technologie overgedragen aan de VS. De Britse premier Blair bezocht Libië vorige maand.

De Amerikanen kondigden de eerste sancties tegen Libie al af in , omdat Kadaffi het internationaal terrorisme zou steunen. Zij breidden die vier jaar later uit. Een VN-embargo volgde in 1993 als straf voor de aanslag op een vliegtuig boven het Schotse Lockerbie. Dat werd vorig jaar opgeheven nadat Libie de nabestaanden compensatie had toegezegd.