DEN HAAG - Pim Fortuyn is donderdagmorgen bij binnenkomst in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag bekogeld met een taart. De taartsmijter is van de Biologische Bakkers Brigade. Die vindt dat taarten moeten dienen om het "charisma van de onaantastbare extreem-rechtse populist te doorbreken en van zijn voetstuk te stoten".

De demonstrant had goed gericht: Fortuyn zat onder de ingrediënten. Zijn persconferentie moest worden uitgesteld om hem de gelegenheid te geven zich op te knappen. De taartsmijter is inmiddels uit Nieuwspoort verwijderd.

De persconferentie

Op de door enkele andere politieke partijen als asociaal bestempelde plannen voor de sociale zekerheid (geen WAO voor kankerpatiënten) en immigratie (Nederland is vol) ging Fortuyn niet in. Wel verbindt hij aan de reacties van de Tweede-Kamerfracties de conclusie dat een coalitie van de Lijst-Fortuyn met de VVD en het CDA mogelijk is.

Fortuyn heeft de uitlatingen van CDA-leider Balkenende en VVD-voorman Dijkstal als positief ervaren. "Balkenende vond het boek interessant en Dijkstal heeft zijn hele staf er op gezet." Ook met zijn "goede vriend" VVD-coryfee Wiegel verwacht Fortuyn "in minder dan een halve middag" een regeerakkoord op te kunnen stellen.

PvdA, D66 en GroenLinks voelen niets voor samenwerking met Fortuyn, die niet in debat wil met PvdA-leider Melkert, zolang die hem "demoniseert".