DEN HAAG - Het kabinet is erg geschrokken van teksten uit het boek 'De weg van de moslim', waarin opgeroepen wordt tot haat en geweld tegen homoseksuelen en vrouwen. Premier Balkenende noemde vrijdag na afloop van de ministerraad teksten uit het boek "onbestaanbaar en walgelijk".

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of de opstellers van het boek aangepakt kunnen worden. Als het OM daartoe te weinig mogelijkheden heeft, moeten de strafrechtelijke mogelijkheden worden uitgebreid, vindt Balkenende.

De premier benadrukte dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Als er echter sprake is van bijvoorbeeld discriminatie, dan is een hard optreden van justitie volgens Balkenende noodzakelijk. De Tweede Kamer wil dan een verbod van het boek.

Moskee gesloten

Het moslimboek is ook te koop in de El Tawheed-moskee in Amsterdam-West, een plek die de Tweede Kamer al met argusogen bekijkt, onder meer wegens opruiende preken van imams. VVD en D66 sluiten niet uit dat de moskee gesloten moet worden.

Premier Balkenende zei vrijdag dat de vrijheid tot het stichten van instellingen het moeilijk maakt om de moskee te sluiten. Aan de andere kant wees hij erop dat Nederland altijd al heel ver gaat met de tolerantie. Het OM-onderzoek moet voor het kabinet uitwijzen of er verdere stappen tegen de moskee nodig zijn.

Volgende week moeten de ministers Donner (Justitie), Remkes (Binnenlandse Zaken) en Verdonk (Integratie) in de Kamer tekst en uitleg komen geven over het boek.