EGMOND AAN ZEE - Een stuk strand van 1800 meter bij Egmond aan Zee is donderdag afgesloten, omdat daar een aantal torpedo's uit een in de Tweede Wereldoorlog gestrande Duitse onderzeeër moet worden opgeruimd. Het gaat om het strand rond paal 41 tussen Egmond aan Zee en Bakkum.

Volgens burgemeester P. de Winter van de gemeente Bergen zitten er in de onderzeeboot waarschijnlijk twee torpedo's. Maar het kunnen er ook meer zijn. Het is nodig om de explosieven op te ruimen, omdat ze instabiel zijn geworden. Daardoor is het mogelijk dat de torpedo's spontaan ontploffen.

De afsluiting van het verlaten stuk strand en het duingebied in de directe omgeving ervan duurt waarschijnlijk enkele weken. Eerst moet een damwand rond de onderzeeboot komen, om het schip droog te leggen. De onderzeeër ligt ongeveer 60 meter in zee. Bij extreem lage waterstanden is het mogelijk om rond het wrak te lopen.

De gemeente Bergen probeert donderdag met bergingsbedrijf Wijsmuller uit IJmuiden tot een akkoord te komen over het slaan van de damwand. Afhankelijk van de benodigde lengte van die constructie, kan het twee tot drie weken duren voordat de damwand klaar is.

De afdeling Duik- en Demonteerzaken van de Koninklijke Marine haalt de torpedo's uit het schip, zodra het water eromheen is weggepompt.

De Duitse U-boot van het type Seehund was tijdens de Tweede Wereldoorlog geregeld op missie om vrachtschepen van de geallieerden te torpederen. Op zijn laatste vaart kwam de onderzeeboot voor de Noord-Hollandse kust onder vuur te liggen. De bemanning liet het schip vastlopen bij het strand, waar het daarna bleef liggen.