ROTTERDAM - De helft van de Rotterdammers vindt dat het college van burgemeester en wethouders zijn beloftes niet waarmaakt. Twee jaar nieuwe politiek na de enorme verkiezingszege van Pim Fortuyns Leefbaar Rotterdam heeft de stad weinig opgeleverd, oordelen zij. Eenderde vindt dat Rotterdam er wél op is vooruitgegaan.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van een enquête onder duizend bewoners, uitgevoerd in opdracht van het NOS-Journaal en RTV-Rijnmond.

Veiligheid

Het college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD zou Rotterdam vooral veiliger maken. Daar is niets van te merken, vindt 48 procent van de ondervraagden. 54 Procent van de geënquêteerden voelt zich niet veilig in de eigen woonomgeving. Daarentegen vindt procent dat nieuwe maatregelen zoals preventief fouilleren, schoonveegacties en de aanpak van bijvoorbeeld het Centraal Station de veiligheid wel hebben verbeterd.

Een meerderheid vindt het strenge integratiebeleid tot nu toe mislukt. Volgens 28 procent is de verhouding tussen de vele bevolkingsgroepen in Rotterdam zelfs slechter geworden. Het spreidingsbeleid, dat erop is gericht kansarme nieuwkomers uit de oude probleemwijken te weren, kan wel op steun rekenen. Van de ondervraagden is 57 procent er positief over, 29 procent negatief.

Kans geven

Burgemeester Opstelten ziet in de uitkomst van de enquête geen reden het beleid te wijzigen. "We hebben resultaten beloofd aan het einde van de rit in 2006. De mensen moeten ons de kans geven ons karwei af te maken. We hebben er alle begrip voor dat een Rotterdammer zegt 'ik wil het nu veiliger', maar dat kan niet altijd."