AMSTERDAM - Een 24-jarige Duitser is vrijdag in Karlsruhe veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het vermoorden van een vrouwelijke collega met een samoeraizwaard.

De dader, Stefan Augenstein, verklaarde tijdens het proces de wereld en de hele mensheid te haten. Een verklaring of een aanleiding voor de brute aanval op vier collega's heeft hij niet gegeven. De rechter riep Augenstein op om in de rechtszaal spijt te betuigen over zijn daad, maar daar gaf hij geen gehoor aan.

Op 16 september 2003 viel Augenstein, een medewerker van de marketingafdeling van het mode- en lifestylebedrijf Bader, vier vrouwelijke collega's aan met een samoeraizwaard. Een 27-jarige Litouwse vrouw werd in het hoofd geraakt en overleed, drie andere vrouwen raakten gewond.

Augenstein kon geen verklaring geven voor zijn gedrag, anders dan dat hij de dag ervoor zijn rijbewijs was kwijtgeraakt wegens rijden onder invloed en dat als een grote ramp beschouwde. Dat de slachtoffers allemaal vrouwen waren, is volgens hem toeval. De advocaten van Augenstein hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan.