MAASTRICHT - De politie en de gemeente Maastricht waren vooraf wel degelijk op de hoogte van de blokkade van de A2 door woonwagenbewoners van de Vinkenslag in Maastricht, anderhalve week geleden. Dat stelde advocaat D. Moszkowicz vrijdag. Hij heeft dat vernomen van een gepensioneerd politieambtenaar die zegt zelf de politie en de gemeente vooraf te hebben ingelicht.

Moszkowicz vertegenwoordigt samen met zijn vader zes personen die worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de blokkade van de snelweg. Vijf van hen zitten nog vast. Volgens de advocaat is het voorarrest van de verdachten onrechtmatig en is het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk in zijn vervolging, nu blijkt dat de betrokken instanties de blokkade hadden kunnen voorkomen.

Kampbewoners blokkeerden een deel van de snelweg, omdat ze vinden dat ze te streng worden aangepakt door de gemeente Maastricht. Burgemeester Leers en de korpschef van de politie Limburg Zuid zeiden na de actie volledig verrast te zijn door de blokkade.

Gebeld

Volgens Moszkowicz is de betreffende gepensioneerde politieambtenaar de avond voor de blokkade gebeld door een kampbewoner. "Deze man verzocht hem de politie en de gemeente op de hoogte te stellen in verband met de veiligheid. Daarop heeft de oud-politieman rond half tien de politie gebeld en later op de avond ook nog een gemeenteambtenaar met het verzoek burgemeester Leers in te lichten", aldus de advocaat.

Moszkowicz heeft geen reden aan de woorden van de man te twijfelen. "Ik heb het OM de informatie toegespeeld en ik wacht hun antwoord af."

Onvoldoende aanwijzingen

Een woordvoerder van de politie Limburg Zuid bevestigt, dat een oud-politieman en dus oud-collega de avond voor de blokkade getipt heeft. "We hebben die tip onderzocht, maar die bevatte onvoldoende aanwijzingen dat er echt iets te gebeuren stond."

"We kunnen niet op basis van een vaag bericht enkele ME-pelotons uit de grond stampen", zegt de woordvoerder. Hij benadrukt dat bij de politie enorm veel tips binnenkomen, die allemaal onderzocht moeten worden.

De gemeente verwijst voor een reactie naar de politie. Die wil slechts bevestigen dat ook de gemeente getipt is, maar 'dat burgemeester Leers volkomen verrast was door de actie'.