DEN HAAG - De vier grote steden gaan 'vrijstaten' harder aanpakken. 'Vrijstaten' zijn gebieden waar de overheid haar gezag niet of nauwelijks laat gelden. In overleg met minister Remkes van Binnenlandse Zaken is afgesproken dat de grote steden de wetteloosheid die er in sommige van deze oorden heerst niet langer zullen tolereren.

De harde aanpak in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht moet de basis vormen voor een landelijke aanpak van het probleem. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is het de bedoeling dat later ook wat kleinere steden het gedogen van vrijstaten staken.

Tijdens het overleg dat donderdag plaatsvond, werd verder afgesproken dat de regie van het nieuwe beleid in handen van de gemeente komt. Het rijk springt alleen bij als er knelpunten optreden. Zo kan het nodig zijn dat voor een actie eerst contact gezocht wordt met de belastingdienst.

Woonwagenkampen

De Maastrichtse burgemeester Leers bracht tijdens het overleg zijn eigen ervaringen in met de aanpak van woonwagenkampen die zich weinig van de overheid aantrekken. Leers past in zijn gemeente een 'zero-tolerance' beleid toe op dit soort vrijplaatsen.

De nieuwe aanpak van de steden zal verder onderdeel gaan uitmaken van een interdepartementaal plan van aanpak van de kampen. Aan dit plan wordt nog gewerkt onder aanvoering van het ministerie van Financiën.

Leers bepleitte bij Remkes ook extra mankracht voor de politie en een mobiel politiekantoor bij Vinkenslag, het grootste woonwagenkamp van Nederland. Dat de politie vorige week zo lang op assistentie van de ME moest wachten bij de blokkade van de A2, vindt hij beschamend. Dat mag niet nog eens gebeuren, vindt hij.

Leers wil daarom binnen een maand 25 extra politiemensen die voor directe inzet paraat zijn in Maastricht. Die moeten zeker een half jaar beschikbaar zijn. Dit omdat de burgemeester "in het belang van Nederland" de sanering van de Vinkenslag nu zo snel mogelijk wil doorzetten.

De gemeenten krijgen zelf de regie in handen en gaan strenger optreden op plekken waar de politie niet durft in te grijpen, zoals woonwagenkampen, clubhuizen van Hells Angels en bepaalde straten in de grote steden. Indien nodig zullen gemeenten met het rijk samenwerken.

Staatssecretaris Joop Wijn van Financiën gaat de samenwerking leiden, omdat de problemen van 'vrijstaten' vaak zichtbaar worden bij het innen van belastinggeld. "De belastingdienst durft vaak niet eens het geld te innen bij sommige vrijstaten", licht woordvoerder Frank Wassenaar toe van het ministerie van Binnenlandse Zaken.