HILVERSUM - De kapotte gyroscoop in het ruimtestation ISS veroorzaakt geen enkel probleem. "De stabilisator moet opnieuw worden ingesteld. Maar daarover hoeft men zich absoluut geen zorgen te maken; alles werkt hier prima."

Dat heeft kosmonaut André Kuipers vrijdagmorgen gezegd in een rechtstreeks interview met NOS Actueel. Kuipers was tien minuten voor beeld en geluid bereikbaar terwijl het ruimtestation over het gebied van Polen naar China vloog.

Kuipers is inmiddels gewend aan het leven in het ruimtestation, zei hij. "De eerste dagen voelde het wel vreemd. Ik had een vol gevoel in mijn hoofd en voelde me niet al te best, maar ook niet doodziek. Je moet er aan wennen dat alles op zijn kop kan staan en oppassen met het maken van wilde bewegingen", aldus de Nederlander.

Volgens Kuipers voelt het leven aan boord van de ISS anders dan van tevoren is geoefend. "Slapen is bijvoorbeeld best lastig. Je zweeft rond en kan je nergens aan vast maken. Je moet jezelf ergens vastklemmen om toch het gevoel te hebben dat je ergens in ligt. Ook moet je oppassen dat je niet voortdurend dingen kwijt bent, omdat niets vanzelf blijft liggen. Het is jammer dat ik niet langer kan blijven, want nu moet ik alweer terug als ik net overal aan gewend ben."

Kuipers liet vrijdagmorgen een kort filmpje zien van het interieur van het ruimtestation. Hij verbleef in de leefruimte, waar onder meer een ontbijttafel staat. De Nederlander heeft voor zijn ontbijt kaas meegenomen vanaf de aarde. Ook nam hij Haagse hopjes, drop en paaseitjes mee, zo bekende hij op televisie.

De kosmonaut werpt elke dag een blik op Nederland vanuit de ruimte. Hij heeft een tijdschema dat aangeeft wanneer de ISS boven het land is. "Dan moet je snel kijken, anders is het alweer voorbij." Kuipers is, zei hij, het meest onder de indruk van een nachtelijke blik op de aarde onderweg naar het ruimtestation. "Ik zag een vage bol, omringd door bliksemflitsen. Ik wil tegen iedereen zeggen dat de aarde een fantastische planeet is, maar ook heel erg kwetsbaar."

Kuipers keert volgende week vrijdag terug naar de aarde. De kosmonaut hoopt dat hij in de toekomst meer ruimtereizen mag maken.