APELDOORN - Nudisten willen op zaterdag 12 juni in Apeldoorn een naaktfietstocht houden. Dat melden ze op hun website. Bij de gemeente Apeldoorn is nog geen vergunning voor het evenement aangevraagd, meldde een woordvoerder vrijdag.

Doel van de fietstocht is om de kracht en individualiteit van het lichaam te vieren en om te protesteren tegen de afhankelijkheid van olie in de wereld. Volgens een gemeentewoordvoerder is voor een dergelijk evenement een vergunning nodig. "Op basis van de zedelijkheid kunnen we een vergunning weigeren, maar de gemeente heeft nog geen standpunt ingenomen."

De Naturisten Federatie Nederland (NFN) stelt in een reactie dat de organisatoren hen op de hoogte hebben gesteld, maar zegt er niet bij betrokken te zijn. De NFN vindt het 'een leuk initiatief', maar steunt de actie alleen als het legaal gebeurt. "Wij staan erachter, mits er een vergunning voor wordt gegeven. Als je die niet krijgt, is het illegaal en wordt het nudisme in plaats van naturisme. Nudisme is strafbaar in Nederland en daar houden wij ons verre van", aldus een NFN-woordvoerder vrijdag.

De SGP in Apeldoorn heeft inmiddels het college van burgemeester en wethouders gevraagd in te grijpen om het evenement te voorkomen. Volgens de partij is de fietstocht in strijd met de Bijbel en met de goede zeden. De organisatie van de naaktfietstocht was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.