BRUSSEL/PEKING - Noord-Korea heeft buitenlandse hulpverleners vrijdag verteld dat bij de ontploffing van een trein met dynamiet een dag eerder in de stad Ryongchon, niet ver van de grens met China, minstens 150 mensen om het leven zijn gekomen. Meer dan duizend mensen raakten gewond, aldus Anne O'Mahony van de Ierse groep Concern in Pyongyang.

De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben langs officiële kanalen nog niets over de ramp naar buiten gebracht, maar aanvaarden wel hulp van de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis. O'Mahony zei in een telefoongesprek met de Ierse radio dat buitenlandse hulpverleners is verzocht zaterdag naar de plaats van de ramp te komen.

Zij zei dat volgens de lezing die de autoriteiten van de ramp hebben gegeven, rangeerders bezig waren twee wagons van een trein met dynamiet los te koppelen en aan een andere trein vast te maken, toen ze in de elektrische bovenleiding verstrikt raakten en het dynamiet explodeerde.

Chinese slachtoffers

De berichten over de ramp komen slechts summier door.Het ministerie van Buitenlandse Zaken van buurland en bondgenoot China meldde vrijdag dat door het ongeluk zeker twee Chinezen om het leven is gekomen, twaalf personen raakten gewond, van wie twee ernstig.

Twintig huizen van Chinezen in de getroffen stad Ryongchon zijn met de grond gelijkgemaakt door de explosie die volgde op de botsing van twee goederentreinen.

Oorzaak

Volgens de Chinese staatsmedia was ammoniumnitraat de oorzaak van de explosie: "Het ongeluk is veroorzaakt door lekkend ammoniumnitraat in een van de treinen", aldus het staatspersbureau Xinhua op gezag van de Chinese ambassade in Pyongyang.

Dynamiet

Het Russische persbureau Itar Tass meldde op gezag van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de explosie is veroorzaakt door dynamiet. Het materiaal was bedoeld om een irrigatiekanaal mee te bouwen.

Het dynamiet explodeerde volgens het Japanse persbureau Kyodo door een 'elektrisch incident'. Kyodo baseerde zich op bronnen in Pyongyang, maar gaf verder geen informatie.

Inmiddels heeft Zuid-Korea zijn noorderburen hulp aangeboden. De Zuid-Koreaanse leider Goh betuigde zijn deelneming met het Noord-Koreaanse volk.

Hulp Europa

De Europese Commissie heeft Noord-Korea alle mogelijke hulp toegezegd.Een deskundige van de commissie vertrekt zaterdag om bij het getroffen station te zien welke hulp nodig is, aldus een woordvoerder vrijdag. De Europese Commissie heeft al een hulpprogramma in Noord-Korea. Daarmee is 17 miljoen euro gemoeid. Het bedrag voor noodhulp kan snel stijgen, op aangeven van de Europese deskundige.

Dakloos

Het Rode Kruis bereidt zich erop voor in Noord-Korea zeker 4000 mensen op te vangen die door de explosie van twee goederentreinen dakloos zijn geworden. Een woordvoerder van de hulporganisatie in Peking meldde vrijdag dat er door de ramp zeker huizen of appartementen zijn verwoest en nog eens 6000 beschadigd.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde vrijdag dat 8000 woningen of appartementen zijn vernietigd of beschadigd door de ontploffing. Het Rode Kruis houdt er rekening mee dat in de puinhopen nog slachtoffers liggen.