DEN HAAG/COTONOU - Kinderhandel komt in minstens 53 van de 58 Afrikaanse landen voor. Vanuit achttien landen, waaronder Ivoorkust, Algerije, Zuid-Afrika en Ethiopië, worden kinderen verhandeld naar Europa.

Dat staat in een rapport dat Unicef vrijdag in Benin presenteert. De VN-organisatie heeft als eerste de omvang van mensenhandel op het hele Afrikaanse continent onderzocht. De kinderrechtenorganisatie stelt vast dat kinderhandel in Afrika de meest gangbare vorm van mensenhandel is.

Landen melden de handel in kinderen twee keer vaker dan gevallen van vrouwenhandel. De 53 genoemde landen spelen een rol als land van herkomst, doorvoer of bestemming.

Oorzaken

Armoede is een belangrijke, maar niet de enige oorzaak van kinderhandel. Unicef noemt ook de vraag naar goedkope arbeid, prostitutie en rekrutering door rebellen of legers als oorzaken. Door het ontbreken van geboorteregistratie zijn kinderen erg kwetsbaar en zijn slachtoffers moeilijk te traceren, constateren de onderzoekers.

Een gebrek aan betrouwbare cijfers bemoeilijkt de bestrijding van kinderhandel. Unicef wil dat Afrikaanse overheden beter hun best doen om gedetailleerde gegevens te verzamelen.