De Joegoslavische president Vojislav Kostunica heeft donderdag aangekondigd dat een akkoord is bereikt over de toekomst van de Joegoslavische Federatie van Servië en Montenegro.

"Een overeenkomst is bereikt dankzij de constructieve bijdrage van de Montenegrijnse president Milo Djukanovic

De EU speelde een bemiddelende rol tijdens het overleg. Onder het akkoord staan de handtekeningen van Kostunica, Djukanovic, de premiers van beide deelrepublieken, de Joegoslavische vice-premier Labus en Solana, de coördinator van het buitenlands beleid van de Europese Unie.

Volgens Kostunica blijft de federatie intact en blijft hij aan als president. Servië en Montenegro zullen ook een zetel blijven delen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Een nieuw begin

"We hebben een oplossing bereikt die aanvaardbaar is voor Servië en Montenegro, voor Europa en de regio. Het is een nieuw begin", aldus Kostunica. Uit het document waarin de overeenkomst is vastgelegd, blijkt dat Servië en Montenegro in ieder geval drie jaar met elkaar verbonden blijven. Daarna zullen zij bekijken of de unie behouden blijft.

De nieuwe federatie gaat 'Servië en Montenegro' heten. De naam Joegoslavië wordt dan geschiedenis. De twee republieken zullen een gezamenlijk buitenlands- en defensiebeleid blijven voeren, maar de economische banden blijven los. Servië en Montenegro krijgen aparte munteenheden en handhaven de grenscontroles.

/DOSSIERJoegoslavië