AMSTERDAM - Amsterdamse jongeren zijn best tevreden over hun stad. Uit een referendum onder ruim 3100 scholieren blijkt dat de hoofdstad een gemiddeld rapportcijfer van 7,4 krijgt. De binnenstad scoort nog hoger met een acht. In het onderzoek gaven jongeren hun mening over vrije tijd, veiligheid, wapens, discriminatie, blowen en werkgelegenheid aan bod.

Wethouder A. Aboutaleb ontving de resultaten van het referendum donderdagmiddag onder toeziend oog van zeshonderd jongeren. Het onderzoek had voor de eerste keer plaats en heeft als doel de politiek en de stad duidelijk te maken wat de jeugd van het leven in Amsterdam vindt.

Wapen op zak

Amsterdamse jongeren maken zich het meest zorgen over veiligheid, blijkt uit het onderzoek. Ruim eenderde van de ondervraagden geeft aan niet overal in de stad te durven komen. Zeventien procent geeft zelfs aan zich veiliger te voelen met een wapen op zak. Op school voelen de meeste jongeren (90 procent) zich wel veilig.

Hoewel de multiculturele samenleving in Amsterdam 43 procent van de ondervraagden zorgen baart, is 28 procent van mening dat leeftijdsgenoten in de hoofdstad geen onderscheid maken tussen allochtone en autochtone jongeren. Bijna niemand vindt het bovendien een probleem dat er op hun school veel leerlingen zitten met een andere culturele achtergrond.

Discotheek

Discriminatie komt eenderde van de groep van vijftien jaar en ouder bekend voor doordat vrienden wegens hun afkomst een discotheek wel eens niet binnen mochten. Opvallend is dat onder de groep Marokkaanse jongeren dit aantal twee keer zo hoog ligt.