DEN HAAG - Van een vertrouwenscrisis binnen het Openbaar Ministerie (OM) is geen sprake. Wel zijn er nu en dan spanningen maar dat is normaal gezien de werkdruk waaronder bij het OM wordt gewerkt. Dat zei minister Donner (Justitie) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het OM.

De bewindsman beriep zich op een belrondje onder leidinggevenden binnen het OM en een schriftelijke verklaring van onder anderen de negentien hoofdofficieren van justitie en de vijf hoofdadvocaten-generaal. Hieruit blijkt volgens Donner dat het beeld niet klopt dat de parketten overhoop zouden liggen met de voorzitter van het college van procureurs-generaal, De Wijkerslooth.

Dat beeld ontstond bij een deel van de Tweede Kamer na een reeks incidenten, en werd bevestigd door een uitgelekt memo van de hoofdofficier van het OM in Amsterdam, De Wit, waarin die stelt dat zijn mensen ontevreden zijn met De Wijkerslooth. De super-pg zou niet achter zijn organisatie staan en te veel aandacht hebben voor de belangen van zijn minister, Donner.