DHAKA - De druk die actiegroepen voor de rechten van vrouwen hebben uitgeoefend op de regering van Bangladesh, heeft succes gehad. De acties richtten zich vooral tegen mannen die vrouwen straffen, door zuur over ze heen te gooien. De regering is nu met een wet gekomen die mishandeling van vrouwen maximaal met de doodstraf bestraft. Dit maakten regeringsfunctionarissen donderdag bekend.

De wet is woensdagavond laat van kracht geworden. De vroegere wet, die levenslange gevangenisstraf tegen mishandeling van vrouwen mogelijk maakte, had volgens de actiegroepen en juristen weinig effect doordat ze niet landelijk werd toegepast.

"Jonge vrouwen die niet ingaan op liefdesverklaringen en niet in een onwettige relatie willen stappen, zijn vaak het slachtoffer", aldus een woordvoerder van een stichting van vrouwen die verminking met zuur hebben overleefd.

Ongeveer vijftig slachtoffers verzamelden zich vorige week op internationale vrouwendag

Een recent onderzoek wees uit dat er vorig jaar bijna 250 vrouwen ernstige verwondingen hebben opgelopen door opzettelijke verminking met zuur. Dat was ongeveer een kwart meer dan het jaar ervoor.

De politie kan geen exacte cijfers geven van het aantal mishandelingen met zuur, maar erkent dat het aantal slachtoffers is toegenomen. Slechts 10 procent van de verdachten werd gearresteerd. Een nog lager percentage kwam uiteindelijk voor de rechter.