SEOUL - Op een treinstation in Noord-Korea aan de grens met China zijn donderdag mogelijk tot 3000 doden gevallen door een grote explosie. Twee goederentreinen die diesel en vloeibaar gas (lpg) vervoerden, botsten ter hoogte van het station van Ryongchon op elkaar en ontploften, aldus het Zuid-Koreaanse televisiestation YTN. Het station zou volledig zijn verwoest.

Ook het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap repte van duizenden doden. Getuigen zeiden tegen het persbureau dat het leek alsof er een bom was ontploft.

Yonhap berichtte dat de Noord-Koreaanse autoriteiten na de explosie de noodtoestand in het gebied hebben uitgeroepen. Tal van gewonden zouden over de grens naar de Chinese stad Dandong zijn gebracht. Onder de slachtoffers zijn ook tal van Chinezen. Pyongyang staat in de meeste gevallen toe dat Chinese handelaren de de grens oversteken.

Ongeluk

Volgens een bron waren de diesel en het vloeibaar gas een geschenk van China aan het armlastige Noord-Korea De explosie had plaats uren nadat de trein van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il het station was gepasseerd. Die was op de terugweg van zijn bezoek aan China. Volgens de eerste berichten was de botsing vermoedelijk het gevolg van een ongeluk en was er geen sprake van een aanslag.

Yonhap baseert zich bij het vergaren van informatie onder meer op Chinese bronnen en een hoge functionaris van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Die zou door inlichtingendiensten op de hoogte zijn gesteld. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau hebben de Noord-Koreaanse autoriteiten de internationale telefoonverbindingen afgesloten om te voorkomen dat informatie over de ramp uitlekt.

Knooppunt

Een Noord-Koreaanse diplomaat bij de Verenigde Naties in New York zei dat hij geen informatie had over de ramp en zich moest baseren op berichten van media uit andere landen. Ryongchon ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Pyongyang en ongeveer 20 kilometer van de grens met China. Ryongchon geldt als een belangrijk knooppunt voor het treinverkeer.