ZWOLLE - De no-claimregeling voor ziekenfondsverzekerden moet niet gaan gelden voor 65-plussers. Beter is het hen te vrijwaren van deze regeling en de beroepsbevolking iets meer te belasten. Dat pleidooi hield H. Schildkamp, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis, donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers in Zwolle.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil iedereen van 18 jaar en ouder per maand 5,25 euro meer premie laten betalen. Iedere verzekerde die voor minder dan 250 euro een beroep doet op gezondheidszorg, krijgt het verschil terugbetaald. Deze zogeheten no-claimregeling pakt niet gunstig uit voor mensen van 65 jaar en ouder, heeft Menzis becijferd. "Zij zijn de grootste zorgconsumenten", zegt Schilkdkamp. "De kans dat 65-plussers profiteren van de no-claimregeling is minimaal".

De zorgverzekeraar stelt voor verzekerden tussen de 18 en 65 jaar met nog 1 euro per maand extra te belasten en 65-plussers te ontzien. "Dat is een veel eerlijkere regeling en Hoogervorst bezuinigt evenveel", aldus Schildkamp.