DEN HAAG - De Nederlandse militairen in het kamp Smitty bij As Samawah zijn donderdagochtend door het oog van de naald gekropen. Een mortiergranaat ontplofte rond 03.00 plaatselijke tijd op een wat Defensie noemt "onschuldige plaats" op het kamp, waar ongeveer 750 militairen gelegerd zijn. Een tweede granaat, die ook op het kamp terechtkwam, ontplofte niet. Een derde granaat explodeerde buiten het kamp.

Defensie beschouwt de beschieting als de eerste "aanslag" op de Nederlanders in het zuiden van Irak. Een woordvoerder van de landmacht geeft toe dat er Nederlanders hadden kunnen omkomen, als de mortiergranaat tussen de slaapvertrekken of tijdens etenstijd op de eettent was ontploft, . "De granaat heeft nu geen grote explosie veroorzaakt. Maar we moeten dit niet 'wegrationaliseren'. Hier hadden doden kunnen vallen."

Mortierbeschieting

Waarschijnlijk is de mortierbeschieting uitgevoerd vanaf een afstand van enkele kilometers van het Nederlands kamp, dat net buiten As Samawah in de woestijn ligt. Volgens Defensie veroorzaakt een mortiergranaat van 82 mm geen grote bomkrater. "Maar als je er dichtbij staat, kunnen de gevolgen fataal zijn."

Het is voor het eerst dat de Nederlanders in Irak doelwit zijn van een aanslag. De Japanse militairen in As Samawah waren al wel eens met mortieren beschoten.

Defensie

Defensie heeft nog geen idee wie er achter de aanslag zit. Een woordvoerder sluit niet uit dat er mogelijk een verband is met het schietincident van woensdag. Toen werd een Irakees in een voertuig doodgeschoten bij een Nederlands checkpoint. Het lichaam van die gedode Irakees is inmiddels overgebracht van het Nederlandse mobiele ziekenhuis naar een lokaal Iraaks hospitaal.

In de Tweede Kamer heeft de PvdA direct na de aanslag gevraagd om een nieuwe veiligheidsanalyse van minister Kamp van Defensie. "De vraag is hoe de ontwikkelingen in het zuiden van Irak zich verhouden tot de relatief rooskleurige analyse van de minister van Defensie van vorige week", aldus PvdA-Kamerlid Koenders. Hij noemde ook de bomaanslagen in Basra, waarbij woensdag ongeveer zeventig doden vielen, als aanleiding voor zin verzoek.

VVD

VVD-Kamerlid Wilders toonde zich geschokt over de granaataanval op het Nederlandse kamp. Het toegenomen geweld in de zuidelijke regio's van Irak is zorgelijk, maar niet verrassend, aldus Wilders. Hij wil zelfs dagelijks door minister Kamp geïnformeerd worden over de veiligheidssituatie van de 1200 Nederlandse militairen in Irak.

Hierin moet beoordeeld en ingeschat worden of de militairen hun werkzaamheden relatief veilig kunnen uitvoeren. "Je weet dat de militairen daar risico's lopen", aldus Wilders. "Er mag echter geen sprake zijn van excessieve risico's."