TEL AVIV - De voormalige Israëlische minister van Energiezaken Gonen Segev zit al twee weken in de cel, omdat hij heeft geprobeerd op een vlucht uit Amsterdam 25.000 xtc-pillen naar Israël te smokkelen. Donderdag heeft de rechter in Tel Aviv bepaald dat hij nog zeven dagen vast blijft zitten, meldde de website van de krant Haaretz.

De arrestatie vond twee weken geleden plaats, maar de Israëlische media konden er pas donderdag melding van maken omdat de rechter had verboden iets over de zaak te schrijven of uit te zenden. Dat verbod is deels opgeheven.

Segev heeft tot tweemaal toe geprobeerd aan boord van een vliegtuig van Schiphol naar Tel Aviv te komen, terwijl hij weigerde zijn bagage te laten controleren. Hij stelde zich op het standpunt dat hij geen controle hoefde te ondergaan omdat hij een diplomatiek paspoort had. De Israëlische media meldden dat hij kennelijk eigenhandig de datum in zijn verlopen diplomatieke pas had gewijzigd.

Uiteindelijk liet Segev een tas met 25.000 xtc-pillen achter in een kluisje op Schiphol en vertrok naar Tel Aviv. De luchthavenpolitie, die het optreden van de oud-minister verdacht vond, opende uiteindelijk het kluisje en vond de pillen in verpakkingen van chocolaatjes.

Tel Aviv

De politie van Tel Aviv was al op de hoogte van een drugszending die op de luchthaven in die stad uit Nederland zou aankomen. Zij wist volgens Haaretz ook dat Segev de zending in Nederland zou oppikken.

De krant meldde verder dat behalve Segev nog twee mannen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de smokkelpoging. De rechter in Tel Aviv is van mening dat het niet gaat om een geïsoleerd incident. "De onderzoekers geloven dat de verdachten deel uitmaken van een drugssmokkelbende."

Smokkel

Segev ontkent dat hij een poging tot smokkel heeft gedaan en dat hij veranderingen heeft aangebracht in zijn verlopen diplomatieke pas. Hij stelt dat hij in Nederland op zakenreis was en dat hij daar een bevriende Israëlische jurist had ontmoet, die hem had gevraagd een pakketje met zakjes M&M's mee te nemen. Uiteindelijk had hij naar eigen zeggen het pakketje in een kluisje gestopt omdat hij bang was dat er iets anders in zat dan chocolaatjes. Hij zei dat hij de Nederlandse politie op de hoogte had gesteld en dat hij na zijn terugkeer op de luchthaven Ben Goerion ook daar de luchthavenpolitie had ingeseind.