WASHINGTON - De Amerikaanse strijdkrachten moeten mogelijk meer manschappen naar Irak sturen om het "ernstige" geweld van de opstandelingen te bestrijden. Dat zei de hoogste Amerikaanse militair, generaal Richard Myers, woensdag tijdens een zeer openhartige beoordeling van de toestand in Irak.

Volgens Myers is "de toestand bijzonder ernstig". Hij bezocht het land vorige maand. "Wij zijn in oorlog. Wij hebben veel op het spel staan in deze strijd tegen de extremisten in Irak", zei hij tegen de Commissie Strijdkrachten van het Huis van Afgevaardigden. De VS hebben op dit moment ongeveer 135.000 soldaten in Irak.

Rond de 20.000 ervaren gevechtstroepen moeten al langer in Irak blijven. De bevelhebber van de Amerikaanse troepen daar, generaal John Abizaid, bestudeert op dit moment hoeveel troepen extra nodig zijn, aldus Myers. Volgens hem is dat onder meer afhankelijk van hoe de situatie in de opstandige soennitische stad Fallujah wordt opgelost.

Zwaar materiaal

"Als Abizaid om meer vraagt, dan zal het ministerie van Defensie eenheden sneller dan beloofd moeten terugsturen", zei Myers. Volgens hem overweegt het Pentagon ook om meer zwaar materieel naar het oorlogsgebied te sturen. Het gaat om tanks en dergelijke die de 1e Cavalerie Divisie, gelegerd rond Bagdad, nu nog in Texas achter de hand heeft.

Generaal Myers woorden zijn in tegenspraak met de houding van de Amerikaanse regering van president Bush. Die wil op 30 juni de macht overdragen aan een Iraakse interim-regering. Het Witte Huis hoopt dat daarna een kleinere Amerikaanse strijdmacht samen met Iraakse troepen de veiligheid in het land kan garanderen.