AMSTERDAM - De Amsterdamse officieren van justitie zijn ontevreden met het optreden van de baas van het Openbaar Ministerie (OM), J. de Wijkerslooth. Volgens veel van deze aanklagers staat hij op hectische momenten niet pal achter zijn organisatie en zijn mensen. Ze verwijten hem dat hij te veel aandacht heeft voor de bescherming van minister Donner van Justitie.

Dit blijkt uit een interne memo van 23 maart van de Amsterdamse hoofdofficier van justitie L. de Wit aan zijn officieren van justitie. Het NOS-journaal heeft hierop de hand weten te leggen. De Wit schrijft hierin ook dat "deze onderwerpen op andere parketten leven".

Geen commentaar

Het OM in Amsterdam wil geen commentaar geven, omdat dit een intern stuk betreft. Volgens de Haagse hoofdofficier van justitie H. Moraal is er helemaal geen sprake van crisis tussen De Wijkerslooth en de parketten. "De beelden die collega De Wit oproept in zijn interne memo, herken ik niet. Die leven ook niet bij de andere parketten", zegt Moraal in een eerste reactie.

De Amsterdamse magistraten beklagen zich ook over de opstelling van De Wijkerslooth dat hij zich publiekelijk bezorgd toont over de juridische kwaliteit van de leden van het OM. De baas van het OM heeft geen goed weerwoord als het OM onjuist of ongenuanceerd kritisch wordt benaderd, stellen ze. "Een leiding zet daarmee de binding met zijn eigen organisatie op de tocht", schrijft de Wit in het verslag. "Officieren voelen zich verbonden met hun werk. Leiding dient die authentieke trots uit te stralen en in- en extern te versterken."

Bedreiging Plooy

Met name het optreden van De Wijkerslooth bij de bedreiging van de Amsterdamse officier van justitie Plooy heeft geleid tot veel frustratie bij het Amsterdamse parket. Plooys voorganger bij het Amsterdamse parket, F. Teeven, leidde namens het Landelijk Parket van het OM het onderzoek naar de kwestie. Teeven wilde een overeenkomst met een criminele getuige sluiten die de zaak zou kunnen helpen oplossen.

De landelijke leiding van het OM, voorgezeten door De Wijkerslooth, ging echter niet akkoord met de voorgestelde deal. Daardoor liep het onderzoek vast en bleef de dreiging in stand. De Wijkerslooth meent dat een dergelijke overeenkomst wettelijk niet door de beugel kan. In Amsterdam denkt met dat dit wel mogelijk is. Uiteindelijk is Plooy door deze ernstige bedreigingen als bestrijder van de zware georganiseerde misdaad gestopt.