DEN HAAG - De politie gaat in de toekomst bij gevallen van huiselijk geweld mogelijk de etnische achtergrond van de daders en de slachtoffers registreren. In een brief aan de Tweede Kamer stelt minister Donner (Justitie) woensdag dat hij deze mogelijkheid wil bekijken.

De minister kondigde eerder al aan dat hij wil bijhouden hoe vaak etnische achtergrond een rol speelt bij huiselijk geweld. Nu wil hij ook bekijken of het mogelijk is de politie het land van herkomst van daders en slachtoffers, of dat van hun (groot)ouders, te laten noteren.

Turkse vrouw

De brief van Donner is een reactie op voorstellen van de Kamer om de aanpak van huiselijk geweld te verbeteren, mede naar aanleiding van de moord op een Turkse vrouw in een blijf-van-mijn-lijf-huis in Koog aan de Zaan vorige maand.

De bewindsman kondigt in de brief verder aan dat er in twee politieregio's een registratie van eerwraakincidenten komt. Die moet inzicht geven in de aard en omvang van eerwraak, en een mogelijke aanpak daarvan. Ook wordt er mogelijk een commissie van experts opgericht die de minister daarover gaat adviseren.

Eerwraak

Zoals eerder al was aangekondigd komen er zogeheten safe houses voor slachtoffers van huiselijk geweld en eerwraak. Dat zijn particuliere adressen waar vrouwen die gevaar lopen, worden ondergebracht. Ook moeten er betere afspraken komen tussen de politie en de hulpverlening om de veiligheid in de vrouwenopvang te vergroten, aldus Donner in de brief.

Hij ziet geen heil in identiteitswijziging voor vrouwen die met dit soort geweld te maken hebben. Verandering van identiteit is op zichzelf wel mogelijk, bijvoorbeeld bij getuigen die gevaar lopen, maar voor slachtoffers van huiselijk geweld heeft het geen zin, zeker niet als er kinderen in het spel zijn.