LELYSTAD - Medisch secretaresse N. Schenk, die van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord een toegangsverbod heeft gehad, heeft bij de politie aangifte gedaan van onwettige afluisterpraktijken op haar werk. Voorzitter H. Borghouts van de Raad van Toezicht zei woensdag dat de opname van enkele telefoongesprekken wel degelijk rechtmatig is geweest.

De ziekenhuisbestuurder stelt dat er sterke vermoedens bestonden dat de secretaresse de IJsselmeerziekenhuizen naar buiten toe herhaaldelijk zwart maakte. Volgens Borghouts mag het ziekenhuis in zo'n geval uitzoeken of iemand die binnen de muren van het ziekenhuis werkt, zich inderdaad verkeerd gedraagt aan de telefoon. De politie is nog bezig met het onderzoek.

De directie van de IJsselmeerziekenhuizen besloot enkele weken geleden de secretaresse niet langer binnen te laten. Zij was van oordeel dat Schenk zich te veel tegen het beleid afzette. Schenk was op dat moment werkzaam op de locatie in Emmeloord.

Ontslaan

Ontslaan of haar op non-actief zetten, kon de directie niet. Schenk is namelijk niet in directe dienst van het Emmeloordse Dokter J.H. Jansenziekenhuis, maar van de chirurgen die daar hun werk doen. Als alternatief koos interim-directeur J.W. Brinkman daarom voor een toegangsverbod.

Advocaat W. Verkruisen van de secretaresse vindt, dat de IJsselmeerziekenhuizen de gesprekken van zijn cliënte nooit op band had mogen opslaan. "Het lijkt er sterk op, dat er een strafbare handeling is gepleegd. Opnamen maken mag volgens de wet namelijk alleen als je zelf deelneemt aan het gesprek. Of wanneer je zelf de eigenaar van de telefoonlijn bent. In dit geval heeft het ziekenhuis die verbinding doorverhuurd aan een andere partij", stelt hij.