BASRA/BAGDAD - Meer dan zestig mensen onder wie zeker tien schoolkinderen zijn woensdag gedood bij een serie bomaanslagen voornamelijk in de Iraakse stad Basra. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Britse militairen in de Zuid-Iraakse stad spraken van zeker drie autobommen die tijdens het spitsuur vrijwel gelijktijdig afgingen bij verschillende politiebureaus in Basra en een in het nabijgelegen Zubair. Het gaat volgens Britse inschattingen vrijwel zeker om zelfmoordaanslagen.

In Basra brak paniek uit. Tot nu toe was het in de stad betrekkelijk rustig in vergelijking met grote delen van Midden- en Noord-Irak.

De Britten konden niet ter plekke hulp bieden, omdat ze door woedende bewoners van Basra werden bekogeld met stenen. Volgens ooggetuigen zijn twee busjes met schoolkinderen door de explosies volledig verwoest. Enkele uren na de aanslagen in Bagdad ontplofte een bom in een politie-opleidingsinstituut in het Zuid-Iraakse Zubair. Daarbij vielen drie doden en zes gewonden, onder wie vier Britse militairen.

Ten westen van Bagdad laaide intussen de gevechten weer op. Strijders voerden woensdag verwoede aanvallen uit op Amerikaanse mariniers die er de stad Fallujah omsingelen. De Amerikanen bombardeerden met vliegtuigen en geschut de stad, die al sinds het begin van de maand wordt belegerd door de Amerikaanse troepen.

Verovering

Die zagen af van de verovering van de stad, nadat honderden Irakezen waren gedood bij de eerste pogingen op 5 april om de anti-Amerikaanse strijders in Fallujah uit te schakelen. Iraakse prominenten bereikten vervolgens een bestand. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld zei dinsdag dat dit bestand niet eeuwig kan duren. Korte tijd later hervatten de strijders woensdag hun aanvallen.

Troepen

De Amerikaanse troepen lijken een jaar na de verovering van Irak geen greep te krijgen op het geweld in het land. Circa 20.000 van de 134.000 Amerikaanse militairen moeten langer dan gepland in Irak blijven. Intussen keren de meeste Latijns-Amerikaanse landen de coalitie de rug toe die Washington voor de bezetting van Irak in het leven riep.

Honduras

In navolging van Spanje vertrekken de circa 370 Hondurezen "zo spoedig mogelijk" uit Irak. De regering van de Dominicaanse Republiek heeft woensdag bevestigd dat de driehonderd militairen uit dat land ook "zo snel mogelijk" naar huis komen. Ze volgen het voorbeeld van Spanje dat zijn circa 1400 militairen uiterlijk mei naar huis wil halen.

De VS stellen dat de macht in het land formeel op 30 juni wordt overgedragen aan de Irakezen. Daar zal volgens waarnemers in de praktijk weinig van te merken zijn. Een Iraakse politie- of legermacht die is opgewassen tegen de toenemende aanslagen op overheidskantoren, cruciale verbindingswegen en al of niet gewapende buitenlanders, ontbreekt nog steeds.

De VS zijn er evenmin in geslaagd de Irakezen achter een duidelijk plan voor een nieuw bestuur te scharen. Wel is er een door de Amerikanen aangestelde regeringsraad. Die heeft dinsdag laten weten dat er werk gemaakt wordt van de berechting van ex-dictator Saddam Hussein en diens medewerkers.

De raad maakte bekend dat voor het eerste jaar van dit speciale tribunaal 75 miljoen dollar opzij is gezet. Een door Iraakse Amerikanen gedomineerde partij, het Iraaks Nationaal Congres van Ahmed Chalabi, heeft namens de raad een directeur, zeven aanklagers en zeven magistraten benoemd. De leiding komt in handen van een neef van Chalabi, de jurist Salem Chalabi.