HILVERSUM - Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden voor de Tweede Kamer, zou Pim Fortuyn met zijn eigen lijst mogen rekenen op 27 zetels. Dat blijkt woensdag uit een representatieve opiniepeiling van onderzoeksinstituut NIPO in opdracht van het tv-programma 2Vandaag.

De PvdA en VVD zijn in de peiling de grote verliezers. De sociaal-democraten zouden nog 31 van de huidige 45 zetels overhouden. De klap voor de VVD is bijna net zo groot. De liberalen staan op 25 zetels in de NIPO-peiling, terwijl ze er nu 38 in de Kamer hebben.

Ten onrechte professor

Pim Fortuyn laat zich ten onrechte professor noemen. Daarmee handelt hij in strijd met de Wet Hoger Onderwijs. Alleen hoogleraren met een aanstelling bij een universiteit, mogen zich professor noemen.

In zijn dinsdag verschenen boek De puinhopen van acht jaar paars afficheert de auteur zich als prof. dr. W.S.P. Fortuyn. Op de flaptekst duidt de uitgever hem bovendien aan als de kritische wetenschapper Prof. Dr Pim Fortuyn.

Volgens prof. dr. A. Postma, specialist in het onderwijsrecht, is Fortuyns handelwijze strijdig met de wettelijke bescherming. Die visie wordt gesteund door de vereniging van universiteiten VSNU. Fortuyn is wel professor geweest. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam was hij als buitengewoon hoogleraar verbonden. Hij bezette daar de zogeheten Albeda-leerstoel. De universiteit deelt desgevraagd mee dat daar geen enkel andere aanstelling voor in de plaats is gekomen.

/NIEUWSFortuyns verkiezingsprogramma persoonlijk pamfletDijkstal voelt zich beschadigd na debat