MOSKOU - Een stralende André Kuipers is woensdagochtend om 08.30 uur (Nederlandse tijd) zonder problemen het ruimtestation ISS binnengezweefd. Dat gebeurde ruim een uur nadat de Sojoez-TMA-4-capsule soepeltjes aan het ruimtelaboratorium was vastgekoppeld. De Nederlandse astronaut noemde de lancering "een waar genoegen" en zei het fantastisch te vinden in de ruimte.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Nederlander ging als eerste vanuit de nauwe Sojoez het ruime ISS binnen, gevolgd door zijn Amerikaanse collega Michael Fincke en de Rus Gennadi Padalka. Bij binnenkomst sloot de huidige bemanning, de Amerikaanse astronaut Michael Foale en de Rus Alexander Kaleri, Kuipers en zijn collega's in de armen.

Op het moment dat het ruimteschip zich vastklonk aan de Zarja-module van het zwevende laboratorium klonk in het vluchtleidingscentrum bij Moskou een luid applaus. De koppeling was een kritiek moment tijdens de missie van Kuipers en verliep geheel volgens plan.

Fantastisch

"Het is hier fantastisch en ik kijk vooruit om aan het programma te beginnen", zei André Kuipers woensdagochtend kort nadat hij in het ruimtestation was aangekomen. Hij sprak onder anderen met het hoofd bemande ruimtevaart van de ESA in het vluchtleidingscentrum in Moskou. "Het was fantastisch om gelanceerd te worden. Het voelde netals een training, maar het was echt. De lancering was een waar genoegen", vertelde de astronaut met een grote glimlach op zijn gezicht.

"Het eerste dat ik in de ruimte zag was het schitterende uitzicht. Van Nederland zag ik eerst de Waddeneilanden. De tweede dag zag ik heel Nederland. Het is niet altijd gegeven om dat te zien. Het was bijna wolkenloos. Fantastisch." De 45-jarige Nederlander complimenteerde verder Sterrenstad voor de training.

'Hoe is het met jou'

Rond 10.00 uur sprak Kuipers met premier Balkenende en de ministers Van der Hoeven (Onderwijs, cultuur en Wetenschappen) en Brinkhorst (Economische Zaken), die op het terrein van de High Tech Campus van Philips in Eindhoven waren. "Beste André, is de koppeling goed verlopen? En, hoe is het met jou en je mede-astronauten?", vroeg de premier in een rechtstreeks gesprek.

Kuipers' 37-jarige vriendin Helen Conijn vond het binnenzweven vooral "heel leuk om te zien". Ze schoot daarbij in de lach, "omdat hij zich echt door het luik moest wurmen". Een van de eerste dingen die Kuipers na het gesprek moest doen, was zijn op maat gemaakte stoel en ruimtepak overbrengen van de TMA-4-capsule naar de oudere TMA-3, waarmee hij op 30 april terugkeert.

Kuipers

Kuipers werd maandagochtend gelanceerd vanaf de Russische kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan. De astronaut blijft negen dagen aan boord van de ISS, waar hij een reeks experimenten zal uitvoeren. Kuipers is de zevende Europeaan aan boord van ISS.

De Nederlandse astronaut heeft de komende dagen ook contact met enkele van de 70.000 scholieren die meedoen aan het experiment 'seeds in space'. Zij laten gedurende de missie tegelijkertijd met Kuipers zaadjes van raketsla ontkiemen en kunnen hun resultaat in een televisie-uitzending vergelijken met die van de astronaut.

Kuipers keert met de huidige bemanningsleden, de Amerikaan Michael Foale en de Rus Alexander Kaleri, in de oudere Sojoez TMA-3 terug op aarde. De ontkoppeling staat gepland voor 22.46 uur op 29 april, de landing in de steppe van Kazachstan volgt ruim drie uur later in de vroege ochtend van 30 april.

Ruimtestation

De TMA-4 blijft aan het ruimtestation vastgekoppeld en dient voor de achterblijvende Padalka en Fincke als reddingsvaartuig. Het duo brengt 183 dagen door aan boord van het ruimtestation.

PvdA-Tweede-Kamerlid Blom uitte woensdag vanuit het vluchtleidingscentrum in Moskou kritiek op Balkenende. Die speelt volgens hem "mooi weer" met de ruimtereis van André Kuipers, terwijl het kabinet tegelijkertijd bezuinigt op het Nederlands budget van de ruimtevaart.