ROOSENDAAL - Met de vier branden die in de nacht van maandag op dinsdag uitbraken, is het aantal brandmeldingen in Roosendaal dit jaar op 54 gekomen. De politie heeft aanwijzingen dat de meeste hiervan zijn aangestoken en dat getuigen hun mond niet open durven doen uit angst voor represaillemaatregelen.

"Een zorgwekkende situatie", omschrijft een politiewoordvoerster de hausse aan brandstichtingen in Roosendaal. "Te meer daar we weten dat bepaalde mensen er meer over weten, maar het niet durven zeggen. Meer dan verwijzen naar het meldpunt Misdaad Anoniem (0800-7000) kunnen we niet."

Opvallend aan de branden is dat ze vaak op een steenworp afstand van elkaar plaatsvinden en dat ze in het tijdsbestek van amper een paar uur uitbreken. De politie gaat ervan uit dat er meerdere brandstichters actief zijn. Meestal hebben de daders het gemunt op kleinere objecten, al lijkt het nu dat de doelwitten steeds groter worden.

In de nacht van maandag op dinsdag werd brand gesticht in een auto van een schoonmaakbedrijf die bij een supermarkt stond. Door adequaat ingrijpen van de brandweer kon erger voor de supermarkt worden voorkomen. Minder geluk hadden de vijftig kinderen van peuterspeelzaal De Boefjes. Hun zaal ging verloren omdat de brand die in een container was gesticht, oversloeg naar hun speelzaal.

Daders

Verder brandden er nog een auto met caravan en een garagebox af. De politie heeft het bureau misdaadanalyse ingeschakeld om tot een profiel van de daders te komen en te kijken naar overeenkomsten en patronen bij de verschillende branden. Ook zijn inmiddels diverse DNA-sporen veiliggesteld en is het buurtonderzoek in volle gang. De politie werkt dagelijks met twintig man aan de zaak.