HAARLEM - De belager van oud-Philipstopman Roel Pieper en zijn echtgenote, de 43-jarige P.T. uit Amsterdam, gaat in hoger beroep. Dat heeft zijn raadsman, R. Mesland, dinsdag gezegd.

De rechtbank in Haarlem legde T. twee weken geleden tbs met dwangverpleging op. De Amsterdammer wil echter geen behandeling in een gesloten tbs-kliniek. Zijn advocaat pleitte tijdens het proces voor een tbs onder voorwaarden.

T. drong 31 mei vorig jaar het landgoed van het echtpaar in Aerdenhout binnen. Hij stak Pieper en zijn vrouw meerdere keren met een lang keukenmes. Mevrouw Pieper werd tien keer gestoken en raakte ernstig gewond aan haar hals, borst en rug. Zij overleefde de aanval maar net. Roel Pieper liep verwondingen op aan zijn hals en hoofd.

De Amsterdammer, die zich voor de aanslag in een camouflagepak had gestoken en zijn gezicht zwart had gemaakt, leed volgens deskundigen tijdens het gewelddadige incident aan psychotische wanen. Hij voelde zich achtervolgd en bedreigd door een 'duivelse' organisatie, waarvan Roel Pieper het hoofd was.

Tijdens zijn proces zei T. Roel Pieper niet meer als de kwade genius te zien, maar dat de organisatie nog steeds bestaat. Volgens deskundigen heeft de man nog altijd last van wanen en is er daarom gevaar voor herhaling. De man wordt volledig ontoerekeningsvatbaar geacht. De rechtbank heeft dat advies overgenomen.

Volgens T. is hij heel goed ambulant te behandelen. Hij heeft daarom beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank.