HAARLEM - De Amsterdamse strafpleiter A. Moszkowicz overweegt de verdediging van de 30-jarige M.C. uit Amsterdam die wordt beschuldigd van moord, neer te leggen. Hij zei dat dinsdag tijdens een emotionele zitting bij de rechtbank in Haarlem. Daar wordt het proces tegen twee verdachten van de moord op de Nigeriaanse Brit George Koporo gehouden.

Moszkowicz diende een wrakingverzoek in tegen rechtbankvoorzitter R. Toeter, nadat die C. bij de behandeling van zijn persoonlijke omstandigheden had gevraagd of hij "Moszkowicz wel kon betalen als advocaat", aangezien hij immers grote schulden had. De raadsman vond die uitspraak veel te ver gaan. Een speciale wrakingkamer oordeelde later dat de voorzitter door deze opmerking niet de schijn heeft gewekt partijdig te zijn.

De raadsman wil niet verder gaan met het proces, omdat hij zich afvraagt of hij de verdachte nog wel kan verdedigen. Ook C. wil nadenken of hij Moszkowicz nog als advocaat wil. De rechtbank besloot daarop de zaak aan te houden.

C. is een van de verdachten van de moord op George Koporo, die maart in Amsterdam werd neergeschoten. De zwaargewonde man werd daarna op het parkeerterrein van het Spaarne Ziekenhuis in Heemstede neergelegd. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Er stonden dinsdag twee verdachten van de moord terecht. Op grond van informatie uit Groot-Brittannië gaat de Nederlandse politie ervan uit dat de Turken een groep Nigerianen hebben beroofd van een partij drugs. Het zou gaan om twintig kilo heroïne. De zaak tegen de tweede verdachte gaat dinsdag gewoon door.