DEN HAAG - De hogefluxreactor in Petten kan deze week nog niet open omdat er geen duidelijkheid is over de lasfout in het reactorvat. Minister Pronk (Milieu) verwacht de uitslag van dit onderzoek op 18 maart, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek naar de veiligheidscultuur is inmiddels wel klaar. De bedrijfsleiding heeft aangegeven dat ze het nodige zal verbeteren in de communicatie.

De afgelopen weken heeft een team van het internationaal atoomenergieagentschap en het Engelse instituut Serco in Petten de bedrijfscultuur en een lasfout onderzocht. Aanleiding voor het onderzoek was de onrust die vorige maand ontstond over de veiligheid van de kernreactor. Veiligheidsprocedures zouden met voeten zijn getreden, en een lasfout die al jaren in het reactorvat zit, zou groter zijn geworden.

Herberekening

De herberekening van de lasfout neemt meer tijd in beslag dan was verwacht, aldus Pronk. Hij verwacht voor 22 maart een beslissing te kunnen nemen over de herstart van de reactor.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaf eerder al aan dat sluiting voor de duur van een maand niet tot grote problemen zal leiden bij de levering van radio-isotopen. De reactor ging op 18 februari dicht. Radio-isotopen worden gebruikt voor de diagnose en behandeling van kanker.

/NIEUWSPronk wil kernreactor Petten stilleggen