MOSKOU/NOORDWIJK - Astronaut André Kuipers zal woensdagochtend zijn capsule aan het ruimtestation ISS koppelen. Met zijn reisgenoten heeft de 45-jarige Nederlander dan ruim twee etmaal in de Sojoez doorgebracht.

Vanuit het controlecentrum in Moskou willen de familie van Kuipers en andere belangstellenden de koppeling volgen. Volgens het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA in Noordwijk is de vlucht tot dinsdag zonder problemen verlopen.

Nadat de Sojoez TMA4 twee rondjes om de aarde had afgelegd, kon het drietal zich begeven naar de leefruimte, zo groot als een kleine personenauto. In trainingspak wachten ze op het moment dat ze in de buurt van het ISS komen.

Kuipers

Het station, waar Kuipers ruim een week zijn wetenschappelijke experimenten zal uitvoeren en de Rus Gennadi Padalka en de Amerikaan Michael Fincke een half jaar zullen verblijven, zweeft kilometer boven de aarde. Gezien de snelheid van de capsule (28.000 km/u) is het station binnen enige minuten bereikbaar. Die aanpak kost echter veel brandstof. De Russen geven de voorkeur aan een geleidelijke benadering.

Experimenten

Als eerste boordingenieur van het ruimteschip zal Kuipers commandant Padalka, bij de koppeling assisteren. Aan boord van het ISS voert Kuipers 21 experimenten uit. Het gaat om onderzoeken naar onder meer oriëntatie in gewichtloosheid en de oorzaak van ruimteziekte.

Naast hun werk in het ISS moeten de astonauten elke dag verplicht 2,5 uur lichamelijke oefeningen doen. Het sporten, op de hometrainer bijvoorbeeld, is nodig om te voorkomen dat de spieren in de gewichtsloze toestand verslappen en botten brozer worden.