AMSTERDAM - Nederlandse vrouwen hebben er weinig vertrouwen in dat een man zich zal houden aan het gebruik van een anticonceptiepil. Vrouwen houden de touwtjes liever zelf in handen, omdat zij letterlijk de gevolgen moeten dragen als het 'mis' gaat. Overigens vinden vier op de vijf Nederlanders van 18 jaar en ouder de mannenpil wél een goed plan, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.

Aan het onderzoek hebben 1.032 mensen meegedaan. Ruim eenderde van de ondervraagden maakt gebruik van geboorteperkende middelen, zoals de pil, het condoom en het spiraaltje. Onder de groep mensen tussen de 18 en 34 jaar is de animo het grootst voor het gebruik van dergelijke middelen; zeventig procent maakt er gebruik van.

NIPO ondervroeg de respondenten ook over hun feitenkennis met betrekking tot de anticonceptiepil voor mannen, die waarschijnlijk over enkele jaren op de Nederlandse markt zal verschijnen. Hoger opgeleiden hebben vaker van deze pil gehoord dan lager opgeleiden. Twaalf procent van de ondervraagden vindt het geen goed idee dat de mannenpil wordt ingevoerd.

Opvallend is verder dat van alle mannen die hebben aangegeven de pil een goed idee te vinden, slechts 19 procent zegt het middel ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. Vrouwen hebben zoals gezegd nog minder vertrouwen: slechts 15 procent zal het aan de partner overlaten het middel te gebruiken.