CANTERBURY/ROTTERDAM - Een Britse rechtbank heeft maandagvijf jonge Nederlandse vrouwen wegens drugssmokkelgevangenisstraffen van vier tot zes jaar opgelegd. De vijf vrouwenprobeerden afgelopen zomer bijna vijf kilo heroïne Groot-Brittanniëbinnen te smokkelen.

Het Canterbury Crown Court veroordeelde de 31-jarige A. van R. uit Utrecht tot zes jaar. De 35-jarige H.V. uitUtrecht en de 20-jarige M.D. uit Hoogvliet kregen vijf jaaropgelegd. De 20-jarige K.D. uit Maarssen en de evenoudeF.G. uit Utrecht-Overvecht kregen vier jaar celstraf.

De vrouwen hadden de drugs, die in Groot-Brittannië eenstraatwaarde van 600.000 euro vertegenwoordigen, in pakketjes ophun lichaam geplakt. Ze werden op 16 juli aangehouden in Dover,waar ze met de boot uit Frankrijk aankwamen. Sindsdien zaten zevast in de Holloway-gevangenis in Londen.

Gedwongen

Vier van de vijf vrouwen bekenden schuld. De 20-jarige D. uitHoogvliet zei als enige dat ze gedwongen was de heroïne naarEngeland te vervoeren. Ze zou met de anderen zijn meegereisd in deveronderstelling een 'swingend weekeindje Londen' te vieren. Voorde bootreis naar Dover zou haar verteld zijn dat ze moestmeewerken, anders zou haar familie iets overkomen.

De stiefvader van M.D. reageerde maandagavond min of meeropgelucht. "Met kreten als straffen van zes tot vijftien jaar dieje eerder hoorde, zou je haast moeten zeggen dat het meevalt. Maar datkan je niet uit je mond krijgen, je vindt er wel een stukje rustbij."

Mild

Zijn vrouw, D.'s moeder, hoorde van de advocaten van de vijfdat de rechter mild was geweest bij het bepalen van de strafmaat.M.D. gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, volgens haarstiefvader zien de anderen daar van af.