ALMELO - Rudi Bakker, een van de twee directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, voelt zich wel degelijk verantwoordelijk voor de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Als het Openbaar Ministerie betoogt dat Bakker maar niet wil inzien dat hij iets verkeerds heeft gedaan, dan slaat het de plank mis. "Dat wil hij wel", zo betoogde Bakkers advocaat J. Plasman woensdag tijdens zijn slotpleidooi voor de rechtbank in Almelo.

Plasman benadrukte echter dat zijn cliënt elke justitiële suggestie van opzet in zijn richting resoluut van de hand wijst. Van strafbare schuld kan daarom geen sprake zijn, aldus de raadsman. Het strafproces tegen Bakker is voor hem "de laatste mogelijkheid" om de waarheid rond de ramp op tafel te krijgen.

Volgens Plasman zijn Bakker en zijn compagnon Willy Pater buiten de rechtszaal al veroordeeld, onder meer in het rapport van de commissie-Oosting, die de toedracht van de ramp onderzocht. De rechtszaak is voor Bakker "de beroepsmogelijkheid tegen het maatschappelijk gerecht en de commissie-Oosting", zegt Plasman.

Overheid ook schuldig

Hij haalde ook uit naar de overheid, die de opslag van 158 ton vuurwerk die massa-explosief is en middenin een woonwijk lag, jarenlang heeft toegestaan. "De overheid zegt dat ze voor die opslag eigenlijk geen regels heeft. En om ervoor te zorgen dat die twee directeuren denken dat ze het goed doen, sturen we (de overheid) eens in de zoveel tijd controleurs langs die ook niks van vuurwerk weten. Als het dan misgaat, proberen we de twee directeuren op te hangen. Dat is voldoende."

Plasman betoogde verder opnieuw dat de hoeveelheid opgeslagen vuurwerk zoals het OM maandag voorhield in haar requisitoir, niet klopt. De officieren van justitie stelden de hoeveelheid naar beneden bij, in plaats van 170.000 kilo die bij S.E. Fireworks zou hebben gelegen, zou het nu gaan om 160.000 kilo. Volgens de vergunning was 158 ton toegestaan.

De raadsman komt na een nieuwe berekening uit op 115 ton. Volgens hem kan het vuurwerk dat lag opgeslagen op de drie plaatsen waar de gemeente Enschede geen vergunning voor had afgegeven, niet worden meegerekend, net zomin als de transportverpakking.