ZWOLLE - De gemeenten Zeewolde en Noordoostpolder krijgen geen extra rijksbijdrage voor de inburgering van nieuwkomers. Dat heeft de bestuursrechter in Zwolle maandag beslist. De rechter vindt dat de twee Flevolandse gemeenten voor meer subsidie moeten wachten op een compensatieregeling van het Rijk, die in mei in werking treedt.

Zeewolde en de Noordoostpolder daagden twee weken terug het ministerie van Justitie voor de rechter, omdat zij de bijdrage voor inburgeringscursussen ontoereikend vinden. In beide gemeenten is het aantal nieuwkomers vorig jaar enorm gegroeid, gemiddeld ongeveer met 50 procent. Bij de berekening van de rijksbijdrage voor 2004 is echter uitgegaan van het aantal nieuwkomers dat twee jaar geleden neerstreek in deze gebieden.

De advocate van het ministerie stelde op de zitting al dat gemeenten die financieel in de problemen komen door de inburgering van nieuwkomers, in mei aanspraak kunnen maken op een compensatieregeling. Zij beloofde toen dat alle aanvragen voor die regeling op zeer korte termijn zullen worden afgehandeld. Om die reden heeft de rechter de eis van de twee gemeenten afgewezen. Wat hem betreft is er hiermee namelijk geen spoedeisend belang meer in de zaak.