LONDEN - De Britse politie heeft maandag in Manchester een reeks invallen gedaan in het kader van de terrorismebestrijding. Daarbij zijn tien personen aangehouden. Een woordvoerder van de plaatselijke politie wilde geen details geven over de politie-operatie, die nog voortduurt.

Getuigen meldden dat delen van Upper Brook Street, een belangrijke verkeersader in de buurt van de universiteit van Manchester, zijn afgesloten. De politie bevestigde dat zij bezig was met 'een incident' in die straat. De woordvoerder wilde niet zeggen of er een verband is tussen dit incident en de invallen.

Bij een soortgelijke actie arresteerden de Britse veiligheidsdiensten vorige maand acht Britten van Pakistaanse komaf. Bij huiszoekingen werd toen 500 kilo ammoniumnitraat gevonden, wat als grondstof voor explosieven kan worden gebruikt. De politie van Manchester wil niet zeggen of er verband is tussen die aanhoudingen en de actie van maandag.

De grote politie-actie in Manchester kwam op de dag dat een radicale islamitische sjeik in een interview zei dat een aanslag in Londen 'onafwendbaar' is, omdat verscheidene groeperingen van militante moslims voorbereidingen hiervoor treffen. Sjeik Omar Bakri Muhammed deed zijn uitspraken in een gesprek met het Portugese blad Publica.