AARLEN - Sabine Dardenne, die 81 dagen gevangen is gehouden door Marc Dutroux, vermeed maandag zoveel mogelijk oogcontact met haar ontvoerder tijdens haar getuigenis in de rechtbank in Aarlen.

Het was de eerste keer sinds de ontvoering in 1996 dat ze weer bij elkaar waren. Met trillende stem vertelde ze de jury en rechters hoe Dutroux en Lelièvre haar als twaalfjarige van haar fiets sleurden, hoe ze medicijnen kreeg toegediend en hoe ze naar de eerste verdieping van een huis werd gebracht.

Ketting

Sabine, nu twintig jaar oud, vertelde dat ze zich moest uitkleden. Dutroux deed een ketting om haar hals en bond die aan het bed. "Ik zei dat de ketting te nauw was, maar Dutroux zei dat hij zijn vuist er nog tussen kon steken en hij dus zeker niet te nauw was", vertelde Sabine.

Zonder details te hoeven geven, zei Sabine dat Dutroux haar steeds lastig kwam vallen. Ze is later naar de kelder overgebracht. Daar kreeg ze gezelschap van Laetitia, totdat de politie de meisjes enkele dagen later bevrijdde.

Tot slot van haar getuigenis, keek Sabine Dutroux dan toch recht in de ogen. Het meisje vroeg Dutroux waarom hij haar niet direct had vermoord. Marc Dutroux, toch iets nerveuzer en sneller sprekend dan anders, antwoordde dat er nooit een plan is geweest om haar te liquideren, dat hij haar inderdaad heeft misbruikt en dat hij daar zijn verantwoordelijkheid voor zal dragen.

Michelle Martin

Na de getuigenis vroeg Dutroux' toenmalige vrouw Michelle Martin het slachtoffer om vergiffenis. De vrouw had destijds de ontvoeringen en verkrachtingen van haar man gedoogd. Maar Sabine stelde meteen dat daar geen sprake van kon zijn. "U, als moeder van een gezin, wist waar ik was. Ik kan uw excuses niet aanvaarden", zei Sabine Dardenne rechtstreeks tot Michelle Martin.