KIEV - Premier Balkenende brengt maandag een bezoek aan Oekraïne. Samen met president Koetsjma opent hij in Kiev de tentoonstelling met 139 tekeningen en drie prenten uit de Koenigs-collectie, die enkele jaren geleden in Oekraïne ontdekt werden en binnenkort worden teruggegeven aan de Nederlandse staat.

Balkenende zal met president Koetsjma en met premier Janoekovitsj gesprekken voeren, onder meer over de EU-Oekraïne top op 8 juli, als Nederland voorzitter is van de Europese Unie. Vanaf mei, als tien landen uit Oost- en Midden-Europa toetreden tot de EU, is Oekraïne met grenzen met Polen en Hongarije een direct buurland van de Europese Unie.

Koenings-collectie

Het hoogtepunt van het bezoek maandag, zal toch de bezegeling van de terugkomst van een deel van de Koenings-collectie zijn. Een deel van die collectie werd tijdens de oorlog verkocht aan nazi-Duitsland en is door het Rode Leger van de Sovjet-Unie aan het eind van de oorlog geroofd en naar Moskou gebracht. Een deel ervan is opgedoken in Oekraïne.

Premier Balkenende bracht de tekeningen en prenten vorig jaar september figuurlijk onder ogen van de Oekraïense president Leonid Koetsjma, tijdens een gesprek bij de Verenigde Naties in New York. "Zoiets doe je met alle charme en een grote glimlach op het gezicht", zei Balkenende zondagavond in het vliegtuig op weg naar Kiev.

139 tekeningen en 3 prenten

De suggestie van Balkenende werd door de Oekraïense regering opgepikt, die snel daarna officieel erkende dat zij in het bezit was van 139 tekeningen en drie prenten en dat die eigenlijk toebehoren aan Nederland. Afgesproken werd de teruggave te combineren met twee exposities in Oekraïne, waarna de tekeningen op juli officieel voor het eerst weer te zien zullen zijn in Nederland, in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Balkenende en Koetsjma openen maandag samen de eerste expositie van de tekeningen in Kiev.

Officieel krijgen de Oekraïeners niets terug voor de Koenigs-collectie. Maar ze beseffen wel dat een bevriende Nederlandse regering als aankomend voorzitter van de Europese Unie een belangrijke rol kan spelen bij een verdere toenadering tussen Oekraïne en Europa. De voormalige Sovjet-republiek Oekraïne heeft bij de NAVO al de status van partnerland en zoekt ook op economisch gebied verdere toenadering tot Europa.

Moeilijker

Balkenende beaamde zondag dat de onderhandelingen met Rusland over teruggave van de in Moskou opgedoken delen van de Koenigs-collectie een stuk moeilijker verlopen. Al sinds 1993 onderhandelen Moskou en Den Haag over de teruggave van 307 tekeningen. De rechtmatigheid van de Nederlandse aanspraken op de kunstwerken is al wel herhaaldelijk bevestigd.

Van de in totaal 2.671 werken uit de Koenigs-collectie wordt het merendeel in het Boijmans Van Beuningen bewaard. Na de oorlog waren er 528 tekeningen vermist, waarvan er inclusief de 139 uit Oekraïne, binnenkort 177 weer terug zijn in Nederland. Dan zijn er nog altijd 351 in buitenlandse handen, waarvan dus 307 in Russische handen.

Onder de kunstwerken die in juli vanuit Kiev naar Rotterdam zullen komen bevinden zich tekeningen van Duitse meesters als Hans Holbein de Jonge , Sebald Beham , Christoffel Boxdorfer, Hans Baldung Grien en Wolf Huber.

Aan het einde van de maandagmiddag reist Balkenende vanuit Kiev door Slovenië voor een gesprek met premier Rop.