HARARE - Zittend president Robert Mugabe heeft de verkiezingen in Zimbabwe gewonnen. Volgens officiële tellingen passeerde de man die al 22 jaar aan de macht is in het Afrikaanse land, woensdagochtend de grens van 50 procent van de uitgebrachte stemmen. Daardoor is hij niet meer te achterhalen door oppositieleider Morgan Tsvangirai.

De staatsradio van Zimbabwe had al een riante overwinning voorspeld voor Mugabe. De president had 1,55 miljoen stemmen nodig om zijn overwinning veilig te stellen. Uit officiële uitslagen bleek dat hij meer dan 1,6 miljoen stemmen had vergaard. Volgens officiële gegevens hebben 3,1 miljoen mensen gestemd.

Lange rijen

De verkiezingen zouden aanvankelijk twee dagen duren, maar omdat ze erg traag verliepen werd er op last van de rechter een extra dag aan toegevoegd. Toch heeft lang niet iedereen kunnen stemmen. Op het laatste moment stonden er nog lange rijen wachtenden voor de stemlokalen. Dat was met name het geval in Harare, waar de oppositie veel aanhang heeft.

Fraude

Al ver voor de verkiezingen waren er aanwijzingen dat ze gepaard zouden gaan met fraude. Er wordt ernstig rekening gehouden met ongeregeldheden nu de einduitslag is bekendgemaakt. Het leger van Zimbabwe is om die reden in staat van paraatheid gebracht.

Tsvangirai

Oppositieleider Morgan Tsvangirai erkent de overwinning van Robert Mugabe niet. De voorman van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) noemde woensdag de herverkiezing van de huidige president illegaal. Het zou geen afspiegeling van de wil van het Zimbabwaanse volk zijn.

"De beweging voor Democratische Verandering heeft de stellige overtuiging dat de verkiezingsuitslagen niet de echte wil van het volk van Zimbabwe reflecteren. Ze zijn dus illegaal in de ogen van het volk", aldus Tsvangirai nadat Mugabe officieel tot winnaar was uitgeroepen. "We accepteren ze daarom niet", zei de oppositieleider.

/NIEUWSStemmen worden geteld in Zimbabwe (video)