BAJKONOER - De Nederlandse astronaut André Kuipers is maandag naar het internationale ruimtestation ISS vertrokken. Om 05.19 uur is de Sojoez TMA-4-capsule samen met de 45-jarige arts vanuit de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan gelanceerd.

Bekijk video lancering Kuipers: Modem/ Breedband

Het ruimtevaartuig brengt Kuipers, de Rus Gennadi Padalka en de Amerikaanse astronaut Michael Fincke in twee dagen bij het ISS.


De crew van de Sojoez-raket wenst elkaar succes (vlnr: Michael Fincke, Gennady en André Kuipers

Experimenten

Kuipers zal in het ISS negen dagen lang 21 wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Zo zijn er onderzoeken naar onder meer oriëntatie in gewichtloosheid en de oorzaak van ruimteziekte. Ook gaat de Nederlander op zoek naar bacteriën in het ISS en onderzoekt hij de invloed van zwaartekracht op een nieuwe energiezuinige lamp van Philips.

Sojoez

Ruim acht minuten na de lancering begon de Sojoez zonder problemen aan zijn eerste rondje om de aarde. Een woordvoerder van de fabrikant van het ruimtevaartuig meldde dat de bemanning zich goed voelt en dat alle antennes en zonnepanelen zijn uitgevouwen. De familie van Kuipers kon opgelucht ademhalen. Zij zagen in Bajkonoer hoe de Nederlandse astronaut ook tijdens de lancering, die een aanslag is op het lichaam, bleef lachen.


Astronaut André Kuipers neemt op het laatste moment afscheid van zijn vriendin

Van der Hoeven

Minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kwam op de lanceerbasis woorden tekort om te beschrijven wat voor haar ogen was gebeurd. "Daar gaat-ie, dat was wat ik net dacht", aldus de bewindsvrouwe, die op de Kazachstaanse lanceerbasis de Nederlandse regering vertegenwoordigde.

Kuipers

Kuipers onderging de aanloop naar de lancering zichtbaar ontspannen. De arts kwam glunderend per bus aan bij de lanceerbasis Bajkonoer. Voordat de bus vertrok had hij nog lachend afscheid genomen van zijn vriendin en twee dochters die buiten voor het raam van de bus stonden.

Op Bajkonoer ondergingen de drie ruimtevaarders nog een officieel ritueel. Gekleed in hun ruimtepak verschenen zij voor het hoofd van de Russische staatscommissie voor Ruimtevaart. De saluerende commandant van het drietal, de Rus Padalka meldde de hoge functionaris dat de bemanning gereed was voor de vlucht.


In Space Expo in Noordwijk kijken Minister Brinkhorst, Jorg Feustel-Buechl (directeur bemande ruimtevaart van de ESA) en burgemeester van Noordwijk Harry Groen naar de lancering van de Sojoez-raket

Applaus

Onder luid gejoel en applaus van de ongeveer driehonderd aanwezigen liepen zij naar de bus die de astronauten naar het lanceerplatform van de Soyoez bracht. Daar nam Kuipers met een zoen afscheid van zijn vriendin. Zijn Russische collega schreeuwde "Rusland, Rusland" en Kuipers deed hetzelfde: "Nederland, Nederland".

Vanuit dat Nederland keken enige honderden belangstellenden in Space Expo in Noordwijk naar de lancering van André Kuipers. Tot de aanwezigen behoorden minister Brinkhorst van Economische Zaken en prins Johan Friso als directeur van TNO Space.

De Missie Delta van Kuipers is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van de ministeries Economische Zaken en Onderwijs. De ministeries hebben 12,5 miljoen euro in de missie gestoken. Brinkhorst ziet de Missie Delta als onderdeel van de economische innovatie en wetenschappelijke vernieuwing, die vooral jongeren moet inspireren.

Beatrix

Ook koningin Beatrix wenste de ruimtevaarder een goede vlucht. Ruim drie uur voor de lancering las minister Van der Hoeven een brief van de vorstin aan Kuipers voor.

De Nederlander keert samen met de huidige bemanning van het ISS, de Amerikaan Michael Foale en de Rus Alexander Kaleri op 30 april terug naar de aarde. Kaleri en Foale zijn sinds oktober in de ruimte.